30 % dintre romani sunt afectati de stres. Care sunt cauzele

09/04/2019

30 % dintre romani sunt afectati de stres. Care sunt cauzele

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/30-dintre-romani-sunt-afectati-de-stres-care-sunt-cauzele/

Aproximativ 30 % dintre angajatii romani sunt afectati de stresul de la locul de munca, ceea ce reprezinta a reala problema a activitatii profesionale. Medicii de la Institutul Socola Iasi sustin ca stresul psihic a devenit o problema majora, ajungandu-se chiar si la moarte prematura cauzata de sindromul Burnout.

“O cauza permanenta de stres ocupational este reprezentata de problemele in relationare, precum problemele aparute intre sefi, subordonati sau colegi. In acest caz, mai predispusi stresului sunt cei cu orientari spre activitati tehnice, care prezinta o adevarata problema in a lucra cu alte persoane. O alta cauza de stres intalnita des in Romania este incertitudinea carierei, a locului de munca si, implicit, a sursei de venit, ceea ce reduce in timp satisfactia la locul de munca. Daca locul de munca este nesigur pentru individ, atunci acesta se poate converti rapid intr-un stres care va afecta intreaga activitate profesionala. O categorie afectata mai des este cea a cadrelor de conducere, care, prin complexitatea, responsabilitatea, ritmul alert, prelungirea timpului la serviciu, dar si din cauza angajatilor slab pregatiti, devin tintele stresului organizational”, a explicat medicul psihiatru Cozmin Mihai, potrivit Agerpres.

Continut educational:

De asemenea, specialistul a precizat ca oamenii reactioneaza in mod diferit la stres si ca, de multe ori, situatiile nu sunt chiar atat de stresante pe cat isi imagineaza ei.

“S-a constatat ca un procent de 40% dintre evenimentele negative pe care le anticipam si care ne produc anxietate de fapt nici macar nu au loc. Un procent de 25% din grijile pe care ni le facem pentru anumite evenimente nu pot fi evitate. In schimb, criticile, reprosurile si rautatile celor din jur ne creeaza stres in procent de 12%, iar stresul in legatura cu starea de sanatate este intr-un procent de 15%. Concluzia acestor cuantificari stresante este aceea ca doar 8% pana la 10% reprezinta de fapt situatiile limita care ne produc un stres real si sigur”, a mai aratat medicul conform sursei citate.

Etichete: cauze stres, stres sanatate, sindromul burnout, reactie stres

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Vlad Voiculescu: Solutia militara nu este o solutie pentru Romania

OMS: 1 miliard de doze de vaccin anti-Covid administrate in regiunea europeana

Dr. Catalina Poiana: Controlul osteoporozei trebuie sa fie o prioritate

Asociatiile de pacienti: Romania nu se confrunta doar cu problema Covid

UMF “Iuliu Hatieganu”, in topul celor mai bune universitati