30% dintre medicii rezidenti au parasit Romania

15/01/2014

30% dintre medicii rezidenti au parasit Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/30-dintre-medicii-rezidenti-au-parasit-romania/

controale-in-spitaleIn urma exodului medicilor romani din ultimii ani, numarul acestora s-a redus drastic de la 20.000 in 2011 la 14.000 in 2013. Motivul principal pentru care medicii rezidenti parasesc Romania este salariul, avand in vedere majorarea minora din ultimul an, de la 200 la 350 de euro pe luna. Comparandu-le cu veniturile unui medic din Marea Britanie, Germania sau tarile nordice, diferenta este majora.

14.000 de medici au plecat dupa aderarea la UE

Atat salariul considerabil mai mare, dar si conditiile de practicare a meseriei si a posibilitatilor de specializare au determinat 14.000 de medici romani sa plece in alta tara din 2007.

Controversa de la inceputul acestui an referitoare la numarul de romani care vor invada Marea Britanie este vazuta, in ceea ce priveste exodul medicilor, ca un beneficiu major pentru Marea Britanie.

“Noi suntem cei afectati, nu britanicii. Britanicii se plang ca le vom fura ajutoarele? Sunt speriati ca vom abuza de NHS? Este ironic, dat fiind ca NHS functioneaza datorita a mii de medici romani care lucreaza pentru sistemul de sanatate britanic”, a precizat dr. Florin Chirculescu, seful Sectiei de chirurgie toracica de la Spitalul Universitar din Bucuresti.

4000 de medici romani au ales aceste tari

Tarile care beneficiaza de cei mai multi medici romani care au parasit tara noastra sunt Franta, Germania si Marea Britanie. In aceste tari, numarul medicilor romani ajunge la 4000.

In urma numarului mare de medici care au plecat, multe judete din Romania au ramas cu medici insuficienti sau cu o lipsa in cazul anumitor specialisti.

“Daca dumneavoastra credeti ca situatia este rea in Bucuresti, in zonele rurale ea este tragica”, precizeaza Vasile Astarastoae, seful Colegiului Medicilor din Romania.

Banii nu sunt singurul motiv al exodului medicilor

Conform unui reprezentant al unei firme de recrutare a medicilor pentru spitalele din Europa, partea financiara nu este unicul motiv pentru care medicii aleg sa plece.

“Conditiile de lucru nu sunt foarte bune, iar daca medicii vor sa avanseze profesional, au sanse mai bune sa faca acest lucru la Londra sau Berlin”, a precizat Laurentiu Marc, reprezentant al firmei de recrutare.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Aparat performant care depisteaza virusuri si bacterii, la Spitalul ‘Victor Babes’ Timisoara

Stimulente pentru vaccinare: bonuri, tichete si utilaje agricole

Angajatii vor beneficia de zile libere platite pentru vaccinarea anti-Covid

Numarul cazurilor de Covid-19, in crestere in randul tinerilor

Doua sute de milioane de europeni au fost vaccinati impotriva Covid-19