2012 declarat Anul European al Imbatranirii Active

16/01/2012

2012 declarat Anul European al Imbatranirii Active

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/2012-declarat-anul-european-al-imbatranirii-active/

Un nou sondaj Eurobarometru efectuat de Comisia Europeana arata ca 71% dintre europeni sunt constienti ca populatia Europei este in curs de imbatranire, insa numai 42% sunt ingrijorati de aceasta evolutie. Rezultatul contrasteaza cu perceptiile responsabililor politici, care privesc imbatranirea populatiei drept o problema majora.

Anul 2012 este, de altfel, Anul European al Imbatranirii Active si al Solidaritatii dintre Generatii, conform Comisiei Europene. Anul European 2012 cuprinde trei dimensiuni ale imbatranirii active:

Viata independenta

Promovarea sanatatii si asistenta medicala preventiva prin masuri care sa ridice la maximum numarul de ani de viata sanatoasa si sa previna dependenta, precum si transformarea mediului (cladiri publice, infrastructura, transporturi, constructii) intr-unul mai favorabil persoanelor in varsta pentru a le permite acestora sa ramana cat se poate de independente.

Imbatranirea activa pe piata muncii

 A stimula pe lucratorii mai varstnici sa ramana pe piata muncii implica, in special, ameliorarea conditiilor de munca si adaptarea acestora la starea sanatatii si la necesitatile lucratorilor in varsta, actualizarea competentelor acestora prin oferirea unui acces simplificat la procesul de invatare de-a lungul vietii, precum si revizuirea sistemelor de impozitare si de prestatii sociale in sensul transformarii acestora in stimulente eficiente pentru a munci vreme mai indelungata.

Participarea in societate

Imbunatatirea oportunitatilor si conditiilor pentru ca persoanele in varsta sa joace un rol important in societate in calitate de voluntari sau sprijinitori ai familiei si sa participe in societate, evitand astfel izolarea sociala si multe dintre problemele si riscurile asociate acesteia.

Oamenii, dispusi sa ramana activi pe masura ce inainteaza in varsta

Sondajul Eurobarometru a indicat ca pentru multi cetateni, persoanele cu varsta de 55 de ani sau mai mult joaca un rol major in domeniile cheie ale societatii. Eurobarometrul a acoperit cinci domenii – perceptia generala a varstei si a persoanelor in varsta, persoanele in varsta la locul de munca, pensionarea si pensiile, munca voluntara si sprijinul pentru persoanele in varsta si un mediu favorabil persoanelor in varsta.

“Sondajul Eurobarometru arata ca oamenii sunt gata sa ramana activi pe masura ce inainteaza in varsta. Sunt convins ca Anul European va actiona ca un catalizator pentru a mobiliza cetatenii, partile interesate si factorii de decizie sa actioneze pentru promovarea imbatranirii active si pentru abordarea in mod pozitiv a problemelor imbatranirii”, a declarat Lazlo Andor, comisar pentru ocuparea fortei de munca.

Doar 19 psihogeriatri in Romania

In Romania, domeniul psihogeriatriei este reprezentat de numai 19 specialisti, in Franta numarul specialistilor fiind mult mai mare.

Cu toate acestea, la Constanta se va deschide luna viitoare un Centru al Memoriei. Acesta va fi destinat varstnicilor si va fi compus din urmatorii specialisti: neurologi, psihiatri, psihologi si geriatri.

 
Autor: Claudia Spridon

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: