20% dintre persoanele cu diabet zaharat nu sunt in evidenta medicilor de familie

21/05/2014

20% dintre persoanele cu diabet zaharat nu sunt in evidenta medicilor de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/20-dintre-persoanele-cu-diabet-zaharat-nu-sunt-evidenta-medicilor-de-familie/

cancer-de-col-uterinDiabetul zaharat afecteaza aproximativ 2 milioane de romani, tara noastra situandu-se pe locul doi in Europa dupa Turcia in prevalenta diabetului zaharat. 79,51% dintre persoanele care sufera de diabet zaharat sunt in evidenta medicilor de familie, conform rezulatelor studiului PREDATORR realizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in parteneriat cu Societatea Romana de Nefrologie.

Dr. Maria Mota: Unu din doi pacienti cu diabet zaharat nu e luat in evidenta

Una din problemele majore in cazul pacientilor cu diabet zaharat semnalata de dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, este ca foarte multi pacienti cu diabet nu doresc ca boala lor sa fie cunoscuta si de alte persoane de teama de a nu-si pierde locul de munca.

“Sigur ca medicul diabetolog trebuie sa aiba foarte mult discernamant si sa stie pana unde poate pastra acest secret, pentru ca sunt o serie de pacienti care trebuie declarati si chiar noi ii anuntam la locurile de munca si la nivelul politiei, mai ales pe cei insulin-dependenti, care sunt purtatori de arme, care conduc, care au meseria de sofer pe mijloace publice si care ar putea pune in pericol nu numai viata lor, ci si a celor din masina sau a celor de pe strada”, a precizat dr. Maria Mota.

Diabetul zaharat inregistrat in cele mai multe cazuri la barbati

Conform studiului, cele mai multe cazuri de diabet zaharat au fost inregistrate in randul barbatilor.

In acelasi timp, rezultatele studiului au aratat o prevalenta mare a cazurilor de prediabet, respectiv 20% dintre romani.

Regiunea cu cel mai mare numar de pacienti cu diabet zaharat este sudul Romaniei (13,39% dintre cazuri), urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov (12,79%) si regiunea nord-est (12,38%). Zionele cu cel mai mic numar de bolnavi cu diabet zaharat sunt vestul si centrul tarii (8,2% si 9,9%).

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: