10 masuri pentru a preveni acneea la adolescenti

29/06/2013

10 masuri pentru a preveni acneea la adolescenti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/10-masuri-pentru-a-preveni-acneea-la-adolescenti/

acneea10Acneea este una dintre afectiunile din cauza careia tot mai multi adolescenti ajung la medic. Ea poate fi dublata de transformari la nivel psihologic care afecteaza comportamentul adolescentului. Acesta poate sa devina frustrat, introvertit, lipsit de dorinta de a interactiona cu alti tineri de varsta sa. In acest caz, cunoasterea masurilor principale de prevenire a acneei sau de evitare a agravarii unei eruptii este esentiala. Care sunt cele mai importante masuri pe care trebuie sa le respecte un adolescent pentru controlul acneei?

 • Curatarea tenului este un prim pas foarte important pe care un adolescent trebuie sa il faca. Medicul de familie trebui sa ii explice importante igienei, dar si modalitatea corecta de curatare si hidratare a pielii.
 • Alegerea produselor benefice prevenirii acneei este de asemenea deosebit de importanta. Indepartarea celulelor moarte, a grasimilor in exces este foarte importanta in controlul acneei.
 • Tinerii trebuie sa evite atingerea constanta a fetei pentru a nu determina raspandirea bacteriilor sau iritatii ale fetei.
 • Medicii si parintii trebuie sa sfatuiasca adolescentii sa evite stoarcerea cosurilor sau oricare alte actiuni de indepartare a cosurilor sau a punctelor negre care pot determina aparitia cicatricelor.
 • Produsele cu care se curata tenul pot evita sau, din contra, inrautati eruptia acneei. Este recomandabil sa se evite manusile abrazive sau orice alte materiale care pot irita pielea in momentul in care se curate tenul.
 • Produsele pentru fata trebuie sa nu duca la uscarea tenului. In acelasi timp, este bine ca produsele sa fie aplicate treptat, pentru a verifica daca sunt cele potrivite pentru ten.
 • Spalarea parului si evitarea utilizarii unor geluri sau uleiuri pentru par pot preveni acneea.
 • O atentie sporita in timpul expunerii la soare este foarte importanta. Protejarea de razele puternice evita inrosirea pielii, iritatii. Medicii trebuie sa le recomande tinerilor sa poarte haine lejere, palarii si sa aplice lotiuni cu factor de protectie solara.
 • Exercitiul fizic este o masura prin care tinerii isi pot mentine un corp sanatos. In acest caz, tinerii trebuie sfatuiti sa evite echipamente sportive care ar putea cauza iritatii.
 • O buna stare de spirit este foarte importanta. Evitarea stresului poate sa fie o masura de prevenire a aparitiei acneei.

Este foarte important ca pacientul sa consulte medicul de familie pentru un tratament corect al acneei. In cazul in care eruptia acneei se agraveaza, este recomandabila consultarea unui medic dermatolog.

 

Mai multe informatii despre simptomele, diagnosticul si tratamentul acneei puteti afla studiind cursul EMC online “Acneea-diagnostic si tratament”, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 8 puncte EMC recunoscute in programul de educatie medicala continua.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

 1. petronela says:

  Am un baiat de 13 ani,de vre’o jum de an au aparut cosurile si negre si albe ,pline,in sprincene sie frunte acum si pe umeri,asi dori sa ii fac un tratament laser sau cu’lumina albastra nu prea suporta creme si masti pe fata iar pastile nu prea ias da…ce spuneti..Se poate la virsta asta..

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: