10.000 de pacienti cu scleroza multipla in Romania

13/07/2011

10.000 de pacienti cu scleroza multipla in Romania

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/10-000-de-pacienti-cu-scleroza-multipla-in-romania/

10.000 de pacienti cu scleroza multipla sunt in momentul de fata in tara noastra. Cel putin asta sustin reprezentantii Societatii de Scleroza Multipla din Romania. Potrivit acestora din numarul estimativ de pacienti cu aceasta boala, 2.100 sunt in tratament.

“Exista 40% din pacienti care nu mai sunt eligibili pentru tratament in sensul ca au evolutie a bolii mai grava si nu mai pot face tratament. In fiecare an sunt diagnosticate noi cazuri.  De exemplu, anul trecut, pe lista de asteptare erau 400 de pacienti noi”, a explicat Claudia Torje din cadrul Societatii de Scleroza Multipla.

Subfinantarea, o problema si in scleroza multiplaCu problema subfinantarii se confrunta si acesti bolnavi pentru care de multe ori tratamentul este intrerupt. “MS joaca rolul unei entitati supreme care se joaca cu viata pacientului. De cate ori am avut ocazia am intervenit pentru continuitatea tratamentului. Banuiesc ca in fiecare afectiune este aceeasi situatie. Investim intr-un pacient caruia ii dam tratamentul, oprim o luna doua tratamentul, revenim la situatia anterioara, trebuie sa pornim de la capat”, a mai spus Claudia Torje.

Efectul negativ al intreruperii tratamentului ar putea fi provocarea unele dizabilitati pacientului. “Eu il iau acasa din spital pe bolnav si-i cumpar tratamentul pentru ca spitalul nu-l mai are. Costa 34 de lei un flacon de 250 de mililitri si trebuie sa faca 20 de fiole, patru fiole pe zi. Daca nu face tratamentul, pacientul poate sa ramana imobilizat sau cu dizabilitati care sunt ireversibile”, a precizat o persoana care se ocupa de un pacient cu scleroza multipla. Care ar fi insa solutia? “Autoritatile ar putea aloca fonduri pentru informare in legatura cu fiecare afectiune in parte. Noi nu ne gandim ca in momente de criza trebuie sa investim in invatamant si sanatate”,  a conchis reprezentanta Societatii de Scleroza Multipla.

Autor: Oana Ciornia
Sursa: www.paginaMmdicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Incepe vaccinarea cu doza a treia pentru populatia generala

Senatul a votat OUG privind utilizarea certificatului verde Covid

Normele de aplicare a OUG privind concediile si indemnizatiile

CMR: Romania este pe punctul de a fi colorata din nou in rosu

Ministerul Sanatatii: Acord pentru achizitia a 2000 de flacoane de Tocilizumab