De la 1 martie, noi responsabilitati pentru medicii prescriptori

01/03/2017

De la 1 martie, noi responsabilitati pentru medicii prescriptori

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/1-martie-noi-responsabilitati-pentru-medicii-prescriptori/

stetoscop-medicamente-min

De la 1 martie a.c., 51 de medicamente scumpe, care anterior acestei date se acordau cu viza comisiilor de experti ale CNAS, vor putea fi prescrise direct asiguratilor, dupa completarea formularelor specifice de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru medicatia respective.

Potrivit unui comunicat al CNAS, formularele vor fi completate de medicii prescriptori si vor fi transmise prin mijloace electronice catre casele de asigurari de sanatate cu care acestia sunt in relatii contractuale, urmand ca in termen scurt transmiterea sa se faca online catre Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS).

Intreaga responsabilitate pentru prescrierea medicamentelor mentionate, precum si pentru corectitudinea completarii formularelor, va reveni medicilor prescriptori.

“Formularele vor constitui un sprijin pentru medicii prescriptori, deoarece reprezinta o modalitate rapida de verificare a incadrarii pacientului in criteriile terapeutice de prescriere a medicamentelor respective. Totodata, ele vor fi si un instrument de control al evolutiei costurilor prescrierilor de medicamente cu impact financiar semnificativ asupra bugetului CNAS” – a declarat Radu Gheorghe Tibichi, presedintele CNAS, conform sursei mentionate.

Reglementarea formularelor este prevazuta in Ordinul CNAS nr. 141/2017, care a fost dezbatut public cu reprezentantii organizatiilor interesate. In cursul dezbaterii, participantii au formulat mai multe propuneri, din care unele au fost preluate, iar altele vor fi transmise comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii.

Totodata, CNAS a efectuat modificari in mai multe acte normative subsecvente referitoare la prescrierea medicamentelor si la raportarea activitatii furnizorilor de servicii medicale si medicamente, pentru a le pune in acord cu trecerea la noua procedura de prescriere a medicamentelor scumpe, mai screen in comunicatul de presa.

Ordinul Nr. 141_28.02.2017  poate fi consultat AICI.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. ionmihaitaemilian says:

    La pagina 5 din ordinul atasat – Anexa 2, Articolul 1 scrie ca medicul curant are obligatia de a completa, semna si parafa Formularul specific medicamentului pe suport hartie si de a transmite o cerere online in “PLATFORMA INFORMATICA DIN ASIGURARILE SOCIALE, denumita in continuare PIAS”. Ultima oara cand am verificat lucram in sanatate; nu stiam ca si asigurarile sociale au un PIAS. Verificand inca odata pe site-ul CNAS “PIAS – Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate”. Nu am ajuns inca la ultima pagina (212) poate au si o erata cu greselile din ordin.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: