1 din 2 pacienti nu respecta tratamentul corect cu antibiotice. Care sunt riscurile?

18/11/2014

1 din 2 pacienti nu respecta tratamentul corect cu antibiotice. Care sunt riscurile?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/1-din-2-pacienti-nu-respecta-tratamentul-corect-cu-antibiotice-care-sunt-riscurile/

pastile-somnifere-alzheimerPotrivit unui studiu realizat de o comanie farmaceutica, peste 34% din pacientii care urmeaza un tratament cu antibiotice uita sa ia cel putin o doza pe parcursul tratamentului si doar 32,6% respecta cu strictete intervalul de administrare a dozelor.

Aceste doua greseli sunt cel mai frecvent intalnite in randul pacientilor la care se adauga si faptul ca dupa 3 zile de administrare, doar 44% dintre pacienti mai respecta tratamentul prescris.

Acestia ori renunta complet la medicatie, ori nu mai respecta intervalul de administrare.

Conform statisticilor, in medie, fiecare roman a urmat in ultimele 12 luni un tratament cu antibiotice.

Riscuri

Administrarea incorecta duce la aparitia bacteriilor rezistente la antibiotice. Acestea nu mai sunt sensibile la tratamentul cu antibiotice, afectiunea poate dura mult mai mult sau pot aparea complicatii serioase, fiind necesar un tratament mult mai lung si adesea mult mai costisitor.

In unele cazuri grave bacteriile rezistente la antibiotice pot duce chiar la decesul pacientului.

Comportamentul individual ii afecteaza si pe cei din jur pentru ca bacteriile rezistente la antibiotice raman in organism sau pot fi transmise si altor persoane, chiar daca acestea nu au luat nici un antibiotic.

De aceea, atunci cand se primeste o prescriptie cu antibiotice de la doctor trebuie respectat cu strictete numarul de administrari prescrise, intervalul orar dintre acestea si durata tratamentului.

Antibioticele sunt disponibile intr-o gama variata de forme farmaceutice si concentratii diferite, fiind posibila administrarea orala a acestora sub mai multe forme, ca de exemplu: suspensii (usor de folosit de catre parinti in tratamentul copiilor), comprimate sau forme farmaceutice moderne, precum comprimatele orodispersabile, care se pot dizolva fie in cavitatea bucala sau in apa.

18 Noiembrie este ziua cand la nivel european se atrage atentia asupra consumului de antibiotice si utilizarea corecta a acestora.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: