Tot mai multi copii cu autism

02/04/2015

Tot mai multi copii cu autism

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/tot-mai-multi-copii-cu-autism/

copii Joi, 2 aprilie, se marcheaza Ziua Internationala de  Constientizare a Autismului. Cu aceasta ocazie, Asociatia “Impreuna Pas cu Pas” trage un semnal de alarma cu privire la cresterea, de la an la an, a numarului de copii care se nasc cu autism in Romania.

Reprezentantii acestei asociatii sunt de parere ca ar trebui sa existe o strategie nationala pentru constientizarea populatiei cu privire la autism, dar ca actuala nu exista niciun plan concret de cercetare si combatere a acestui fenomen.

“Multi parinti ne intreaba cum isi pot da seama daca micutii lor sufera sau nu de autism. Exista cateva semnale de alarma, care ar putea sa fi un motiv de ingrijorare pentru parintii, si anume daca nu reusesc sa scoata niciun cuvant pana la varsta de 16 luni, nu raspund la nume, nu combina doua cuvinte pana la varsta de 2 ani, au un contact vizual redus, se ataseaza de o jucarie sau de un obiect anume, nu stiu sa se joace cu o jucarie, au activitati repetative si stereotipe, au obsesii cu privire la mentinerea obiceiurilor (a rutinelor). Totusi, se recomanda parintilor sa consulte un specialist, deoarece aceste semnalmente pot fi uneori inselatoare, iar specialistul le poate spune daca micutul sufera de autism sau nu”, afirma Nicoleta Burlacu, presedintele Asociatiei “Impreuna Pas cu Pas”, conform unui comunicat de presa.

In aceeasi informare se mai precizeaza ca  “metoda care poate imbunatati semnificativ viata persoanelor cu autism si care a dat pana in prezent rezultatele cele mai bune este terapia cognitiv — comportamentala sau/ si terapia comportamental aplicata ABA (Applied Behavior Analysis)”. Presedintele asociatiei mai spune ca succesul metodei este cu atat mai mare cu cat este inceputa terapia cat mai de timpuriu, iar rezultatele sunt spectaculoase.

Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in Romania anului 2012 erau inregistrate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism. Totusi, specialistii considera ca in realitate, numarul este chiar de doua sau trei ori mai mare.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: