In luna martie incepe vaccinarea anti-HPV

28/01/2013

In luna martie incepe vaccinarea anti-HPV

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/in-luna-martie-incepe-vaccinarea-anti-hpv/

Vaccinul anti-HPV asigura protectie impotriva bolilor determinate de tipurile de HPV 6, 11, 16 si 18 si se adreseaza in general populatiei feminine cu varste cuprinse intre 9 si 45 de ani. Vaccinarea este recomandata in primul rand fetelor cu varste cuprinse intre 9 si 15 ani, interval de varsta unde eficacitatea sa este de 99%, dar si targetului secundar, respectiv populatiei feminine cu varste cuprinse intre 16 si 26 de ani.

Pentru acest target secundar, s-a demonstrat imunogenitate crescuta la administrarea vaccinului, acesta fiind intervalul cel mai expus contactarii HPV. Se pot vaccina si tinerele de peste 26 de ani care nu s-au infectat cu HPV.

Profilul de siguranta al vaccinului anti-HPV a fost evaluat in peste 6 studii clinice randomizate, numai 0,2% din persoanele vaccinate raportand reactii adverse la locul injectarii, reactii comune oricarui tip de vacinare. Aceastademonstreazao tolerabilitate buna a vaccinului anti-HPV, fapt dovedit si de recomandarea diferitelor societati profesionale recunoscute mondial: American Cancer Society (Societatea Americanade Cancer), American Academy of Family Physicians (Academia Americana a Medicilor de Familie), American Academy of Pediatrics (Academia Americana de Pediatri), American College of Gynecologists (Colegiul American al Ginecologilor)”, a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog, in cadrul conferintei de presa ce a marcat Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Pana in prezent, aproximativ 150 milioane de doze de vaccin anti-HPV au fost administrate in intreaga lume si numarul este intr-o continua crestere. Organismele europene si internationale recomanda fara ezitare vaccinarea impotriva HPV, iar ca rezultat, peste 20 de tari din cadrul Uniunii Europene desfasoara in acest moment campanii de vaccinare impotriva HPV, inclusiv Bulgaria si Cehia, cele doua tari lansand astfel de programe in anul 2012.

Potrivit reprezentantului Ministerului Sanatatii, in Romania, campania nationala de vaccinare anti-HPV va incepe in luna martie a acestui an.”Pentru 2014 avem in plan sa abordam principalele probleme prin programe de sanatate intr-o maniera orizontala (de la preventie primara pana la reabilitate). De asemenea, regandim cum putem oferi femeilor, in cazul cancerului de col uterin, o varianta care aduce plus valoare reprezentata de screening si vaccinare anti-HPV.

Vaccinarea anti-HPV va fi disponibila incepand cu luna martie sau cel tarziu finalul trimestrului intai, pentru un grup tinta de 10-14 ani. Finantarea va fi asigurata in totalitate de Ministerul Sanatatii, la solicitatea parintilor. Programul de screening pentru cancerul de col uterin va continua la nivel national, cu accent pe Bucuresti, unde ne dorim sa construim un model comprehensiv care sa functioneze  la fel de bine precum a functionat programul de screening inceput in septembrie 2012 in zonele de N-V, N-E si Vest ale tarii”, a declarat Adrian Pana, reprezentant MS.

Informatii despre importanta depistarii precoce a afectiunilor induse de HPV si combaterea acestora prin diferite metode de preventie puteti gasi accesand cursul „Importanta vaccinarii anti-HPV” postat pe platforma noastra. Cursul este gratuit si creditat cu puncte EMC.

 

Articol realizat de Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: