Importanta vaccinarii

23/04/2012

Importanta vaccinarii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/importanta-vaccinarii/

Intre 21-28 aprilie a.c. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) celebreaza Saptamana Mondiala a Imunizarii. Imunizarea salveaza anual 3 milioane de vieti in intreaga lume. Vaccinurile pot contribui la preventia bolilor infectioase si salva vieti. Vaccinarea este una dintre cele mai bune modalitati de prevenire si de eradicare a efectelor grave ale anumitor boli ca: hepatita de tip A si B, dizenteria, febra galbena, rubeola, poliomelita,tetanus,difteria, etc

Conform datelor statistice OMS, exista inca afectiuni, pentru care vaccinarea nu atinge acoperirea necesara. Saptamana Mondiala a Imunizarii aduce in atentia populatiei importanta vaccinarii, precum si siguranta acestora. Imunizarea este una dintre cele mai de succes si cost-eficiente masuri de sanatate publica.

Date OMS

  •  Numarul  copiilor care au acces la imunizare a crescut. In 2008, cate trei doze de vaccin difteric-tetano-pertusis (DTP3) au fost administrate la aproximativ 106 milioane de copii sub varsta de 1 an, in intreaga lume. Acesti copii vor fi protejati impotriva difteriei, tetanosului si tusei.
  • Anual, imunizarea previne 2,5 milioane de decese pediatrice la toate grupele de varsta, decese cauzate de: difterie, tetanos, tuse convulsiva si pojar.
  • Pentru prima data in istorie, numarul copiilor care mor anual a scazut sub 10 milioane – ca rezultat al imbunatatirii accesului la imunizare si al solutiilor integrate pentru sistemul sanitar de prim ajutor, precum si  al folosirii apei potabile si a normelor elementare de igiena.
  • Un numar estimat de 24 milioane de copii sub varsta de 1 an nu au primit dozele de vaccin DTP3 necesare imunizarii in 2008. Aproape trei sferturi dintre ei traiesc in urmatoarele zece tari: Ciad, China, Republica Democrata Congo, Etiopia, India, Indonezia, Iraq, Nigeria, Pakistan si Uganda.
  • 1,3 milioane de bebelusi si copii mor in fiecare an de boala pneumococica si de gastroenterita cu rotavirus. O parte considerabila din aceste decese poate fi evitata prin vaccinare.
  • In acest moment, un numar mare de vaccinuri se afla in dezvoltare si se preconizeaza sa fie valabile din acest an. Mai mult de 80 de vaccinuri candidate sunt deja in ultimele faze de studii clinice. Aproximativ 30 dintre vaccinurile candidate sunt destinate sa ofere protectie impotriva bolilor importante pentru care nu exista inca un vaccin inregistrat, cum ar fi febra dengue sau malaria.

 

Stire realizata de: Echipa de redactie FormareMedicala.ro

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: