Conferinta Nationala Alzheimer

28/02/2013

Conferinta Nationala Alzheimer

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conferinta-nationala-alzheimer/

poza conferinta nationala AlzheimerIn perioada 27 februarie – 02 martie a.c. se desfasoara cea de a III-a Conferinta Nationala Alzheimer cu tema „Dementa: intre criza demografica si cea economica.

Organizatorul evenimentului, Societatea Romana Alzheimer,  isi propune sa puna pe primul plan noutatile din domeniu si posibilitatea de a gasi solutii pentru diagnosticarea precoce si pentru managementul optim al dementei. Asa cum arata statisticile, pe fondul imbatranirii demografice globale si al situatiei economice actuale, boala Alzheimer poate determina o destabilizare atat a sistemelor de sanatate, cat si a bugetelor, daca nu vor fi luate masuri sustinute.

Despre Alzheimer

Boala Alzheimer reprezinta o importanta problema de sanatate publica. Ea este cea mai frecventa forma de dementa,  fiind prezenta la 50-70% dintre persoanele cu acest tip de patologie. 

Dementa este o boala a creierului care apare in urma distrugerii celulelor nervoase. Are o evolutie cronica, progresiva. Aceasta afectiune se caracracterizeza prin deteriorarea mai multor functii  de cunoastere, precum memoria, orientarea in timp, in spatiu, fata de sine si fata de altii, intelegerea si exprimarea verbala, calculul, judecata, decizia. Deteriorarea cognitiva este insotita de tulburari ale controlului emotional, ale motivatiei,  ale comportamentului. Aceasta forma de dementa afecteaza activitatile zilnice, precum si cele de autoingrijire.

Diagnosticarea afectiunii Alzheimer

Stabilirea diagnosticului de dementa reprezinta un moment dificil atat pentru persoana in cauza, cat si pentru familia ei. Reactiile emotionale pot fi diferite, de la pacient la pacient. Tristetea, teama, iritarea sunt resimtite adeseori de pacientul diagnosticat cu dementa. Uneori  poate fi ca un soc, alteori este linistea dupa furtuna de intrebari si nelinisti care au precedat diagnosticul. Destul de des, se intampla ca unele persoane sa respinga pe moment  posibilitatea unui astfel de diagnostic. Astfel de reactii sunt moduri de raspuns specifice fiecarei personei in asemenea situatii dificile.

Cum poate ajuta medicul de familie pacientul bolnav de dementa?

Atunci cand pacientul se adreseaza medicului de familie pentru o evaluare a problemelor de sanatate  in  vederea diagnosticarii si tratarii unor afectiuni somatice care ar  putea sa contribuie la aparitia tulburarilor de memorie, acesta, in functie de rezultatele investigatiilor preliminare, va trimite pacientul  catre alti specialisti  pentru  o diagnosticare si tratare corecta  a afectiunii. Astfel,  medicul de familie poate indruma pacientul catre servicii specializate pentru diagnosticul  si tratamentul tulburarilor de memorie,  cum ar fi:

  • Centrul memorie
  • Cabinetele medicale Alzheimer  
  • Alte servicii de specialitate psihiatrica sau neurologica.

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Cele mai noi stiri: