Cele mai frecvente 6 alergii alimentare

11/09/2013

Cele mai frecvente 6 alergii alimentare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cele-mai-frecvente-6-alergii-alimentare/

Alergiile alimentare sunt declansate de consumul anumitor alimente si se pot manifesta prin reactii adverse puternice. Cele mai frecvente alergii alimentare apar prin consumul de lapte de vaca, oua, alune, produse din soia, cereale care contin gluten.

Cei mai frecventi alergeni alimentari

Laptele este cel mai frecvent alergen alimentar in cazul copiilor. In SUA, statisticile arata ca 2,5% dintre copii au alergie la laptele de vaca. In cazul adultilor, nu este unul dintre principalii alergeni alimentari.

80% dintre copii isi depasesc alergia la varsta de 6 ani. Alergia la laptele de vaca poate fi declansata de produsele alimentare care contin lapte (smantana, frisca), dar si de produsele cosmetice pentru piele sau par care contin lapte.

Alergia la lapte se manifesta ca o reactie adversa la proteinele de lapte, diferita de intoleranta la lactoza, care reprezinta un deficit de enzime.

Consultul medicului este esential pentru a depista simtomele si reactiile alergiilor asupra organismului.

Alunele reprezinta un alergen alimentar care afecteaza 1,4 % dintre copiii din SUA si 0,6% dintre adulti.

Se considera ca alergiile la alune sunt mult mai severe decat cele la oua sau lapte. In acest caz, exista un risc mai mare al reactiilor anafilactice. Alergenul poate fi gasit in untul de arahide sau in anumite produse cosmetice care pot contine ulei extras din alune.

Ouale reprezinta al doilea alergen cu factor de risc crescut in randul copiilor. In cazul adultilor, ouale nu reprezinta un alergen atat de comun. Este posibil ca o persoana sa fie alergica doar la albus sau la galbenus, sau la ambele.

Pestele ca alergen afecteaza intr-o proportie mai mare adultii decat copiii. O persoana poate sa fie alergica doar la o anumita specie de peste. Alergiile la peste tind sa se dezvolte la varsta adulta si pot fi in unele cazuri severe.

O persoana alergica trebuie sa aiba in considerare ca, in cazul meselor pregatite la restaurant, un anumit aliment poate fi gatit in aceeasi tigaie in care a fost preparat pestele.

Reactiile alergice nu trebuie confundate cu intoxicatia scromboida, care se manifesta prin stari de voma, ameteli, dificultate in respiratie. Consultarea medicului pentru diagnosticul corect in cazul aparitiei simptomelor alergice este foarte importanta.

Soia este un alergen care afecteaza mai mult copiii decat adultii. Un factor de risc in cazul declansarii alergiei la soia este prezenta acesteia atat in produsele alimentare, cat si in cele cosmetice. Chiar anumite jucarii organice sunt facute din fibre de soia.

Graul este un alergen frecvent la adulti. Sosul de soia, berea, mezelurile pot sa aiba continut de grau. Anumite produse cosmetice, lotiuni, sampon pot sa contina extract din grau.

Consultarea medicului la aparitia simptomelor

O prima metoda de prevenire a complicatiilor in alergii este consultarea medicului la primele simptome.

Depistarea alimentelor la care pacientul este alergic este esentiala pentru prevenirea alergiilor prin eliminarea produsului din dieta zilnica.

Simptomele la alergiile alimentare pot fi diverse, de la reactii pe piele, iritatii, inrosiri, mancarimi, la dureri abdominale, ameteli.

Autor: Anamaria Blanaru

2 Comentarii

  1. Niko says:

    Poți să ai alergie la smântana fără să ai lactoza?

  2. Chiriac simona andra says:

    Buna ziua am ochii inflamati mai mult decat stangul s-a constat o posibila reactie alergica dar nu pot gasi cauza ce sa fc ?ani la rand nu am fost alergica la nimic este posibil sa descopar acum?este adevarat ca reactia alergica a unui ceva anume indiferent ce este se poate manifesta in timp dupa ani?stiu ca este nevoie sa imi fac un test de alergologie multumesc

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: