Legislatie

LEGISLATIE MEDICALA
PROTOCOALE TERAPEUTICE
DOCUMENTE UTILE

Suport IT: Ce optiuni sunt cand sistemele informatice nu sunt accesibile?

Data ultimei actualizari: 14/12/2017

In sprijinul dumneavoastra am alcatuit un scurt compendiu care acopera situatiile si solutiile corespunzatoare atunci cand sistemele electronice din Sanatate nu pot fi accesate din varii motive.

In cazul unei defectiuni, mentenanta sau atac informatic: potrivit CNAS, serviciile medicale pot fi oferite pacientilor, pana la remedierea situatiei aparute, de catre furnizori in modul offline intrucat cititorul retine amprenta de timp a cardului.

Medicul inscrie reteta pe calculatorul sau, printeaza reteta si o valideaza in propria-i baza de date, ramanand ca la conectarea cu internetul si implicit cu PIAS (Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate), unde se gaseste si aplicatia pentru reteta electronica – SIPE (Sistemul Informatic pentru Prescriptia Electronica), sa ”verse” toate retetele prescrise atata timp cat a fost fara legatura de internet sau neconectat la PIAS, cu alte cuvinte, sa le valideze in sistem.

Astfel, in momentul in care cardul redevine functional, aceste servicii pot fi raportate online.

Potrivit normelor de utilizare, dupa introducerea cardului in cititor, se tasteaza PIN-ul de catre asigurat, iar sistemul este pregatit sa pastreze amprenta de timp si numarul de card folosit, fiind inregistrat serviciul prestat.

De la momentul repunerii in functiune a sistemul electronic al cardului national de sanatate (CEAS), serviciile efectuate si operate in aplicatie de furnizori trebuie incarcate in Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS), in limita a 72 de ore.

Pentru consultul la domiciliu, prescriptia se elibereaza in sistem offline astfel: medicul va printa inainte de a merge la pacient un numar de retete ”goale”, pe care se afla completate doar datele de identificare ale cabinetului, numele si codul sau de parafa.

Pe aceasta reteta va completa medicamentele necesare, lizibil, obligatoriu cu litere de tipar. “Urcarea” in sistem a unei retete “offline” se face odata cu interconectarea calculatorului la internet si sincronizarea sa cu sistemul; inscrierea pe calculator a unei retete “offline – la domiciliu”.

Se recomanda ca acest lucru sa se faca cat mai rapid dupa prescriere. Important este ca toate retetele prescrise offline sa se regaseasca in sistem la termenul cand se face raportarea la CAS sau macar in raportarea adusa lunar la CAS.

In cazul in care se opreste curentul: Medicul va scrie reteta pe un formular gata tiparit pe care il avea pregatit pentru consultari la domiciliu; la reluarea alimentarii cu curent, va transcrie reteta pe calculator iar daca are legatura la internet o va trimite in sistem.

Pentru situatiile cand nu este acces la internet, se prescrie in regim offline.

Seriile retetelor se dau la inceputul lunii de activitate sau ori de cate ori mai este nevoie (in anumite limite motivate printr-o solicitare scrisa, in situatii particulare). Online se iau direct, iar offline se iau in momentul cand s-a dus raportarea din luna precedenta.  Pentru situatia de offline se printeaza in 2 exemplare.

Pentru offline la domiciliu trebuie avut in vedere si faptul ca reteta prescrisa trebuie mai tarziu inregistrata in calculator, la cabinet si ca atare este necesar ca inregistrarea sa existe in registrul de consultatii la domiciliu.

In cazul in care indrumarile de mai sus nu acopera suficient provocarile dumneavoastra legate de accesul la sistemele electronice, va asteptam intrebarile in sectiunea de comentarii de mai jos. Ne straduim sa raspundem cat mai repede printr-un articol documentat.

 

Autor: Dr. Dorel Filip

dorelfilip

Dr. Dorel Filip a absolvit UMF Cluj Napoca, Facultatea de Medicina Generala si are un Master in Farmacologie Clinica la aceeasi universitate. Este membru al Colegiului Medicilor din Bucuresti. A urmat numeroase cursuri internationale de comunicare, vanzari, coaching, lobbying and influencing si este specialist Pharmaceutical Market Access. Colaboreaza ca expert cu www.formaremedicala.ro in domeniul on-line al educatiei medicale continue a medicilor de familie. De asemenea, este consultant pentru Societatea Nationala a Medicilor de Familie din Romania.

Acest articol are un comentariu. Daca doriti sa vizualizati aceste comentarii sau sa postati dvs un comentariu trebuie sa va logati in contul dvs din platforma.Daca nu aveti cont, va puteti crea cont gratuit aici.