Sorina Pintea: Noi suntem cei care trebuie sa cautam solutii pentru a asigura calitatea actului medical

17/09/2018
Sorina Pintea: Noi suntem cei care trebuie sa cautam solutii pentru a asigura calitatea actului medical

Sorina Pintea: Noi suntem cei care trebuie sa cautam solutii pentru a asigura calitatea actului medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sorina-pintea-noi-suntem-cei-care-trebuie-sa-cautam-solutii-pentru-a-asigura-calitatea-actului-medical/


Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a afirmat ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, nu se referea in declaratiile sale la faptul ca cetatenii din Romania nu vor beneficia de servicii egale in ce priveste programele de sanatate. Ea a spus ca pacientii din Romania au dreptul la aceleasi servicii de calitate ca si in tarile vest europene.

“Pacientii din Romania au dreptul la aceleasi servicii de calitate ca si in tarile vest europene, cu care intotdeauna ne comparam, dar din pacate avem cea mai mica contributie din Europa si contribuim 5 milioane pentru 17 milioane. Domnul ministru Teodorovici a venit cu precizari spunand exact la ceea ce s-a referit. Nu se referea la faptul ca cetatenii din Romania nu vor beneficia de servicii egale pe programe de sanatate. Asa cum a precizat, noi suntem cei care trebuie sa cautam solutii pentru a asigura calitatea actului medical pentru fiecare pacient din Romania”, a spus Pintea, citata de Agerpres.

Ea a afirmat ca se vor cauta in primul rand ‘gaurile negre’ din sistemul medical.

“Sunt mai multe solutii. (…) Vom incepe in primul rand cu solutia cea mai simpla – a cauta gaurile negre din sistem. Pentru ca inca exista, le stim foarte bine, le stiti si dumneavoastra, dar timpul a fost foarte scurt, inclusiv acele controale pe care noi le-am demarat in diverse locuri vin tocmai in sprijinul acestor idei. Deci, intai sa incepem sa facem curatenia, sa vedem exact unde se duc banii, daca banii sunt cheltuiti eficient si apoi sa cautam si solutii alternative vazand cati bani mai avem nevoie. (….) Sistemul de asigurari de sanatate din Romania este social. Contribuim cu totii inclusiv pentru cei neasigurati. De aceea, sumele sunt limitate pentru accesul la servicii de sanatate. Dar nu este Romania singura tara. Pot sa va dau exemplu Anglia, unde o simpla programare la ecograf dureaza 3,4,5 luni. (…) Este vorba despre lucruri pe programare. Nu asa se pune problema in urgenta . Din punct de vede inclusiv legislativ (…) pachetul minim pentru o urgenta asi
 gura urgentele medico-chirugicale, bolile cu potential endemic, sarcina si lauzia. Pentru programari sumele sunt limitate lunar si se asteapta”, a mai explicat Sorina Pintea confom sursei mentionate.

Continut educational:

Potrivit ministrului, niciun pacient din Romania nu a fost lasat netratat in ‘situatiile limita’.

“Domnul ministru Teodorovici a deschis un front pe care noi il cunoastem ca l-am discutat de la inceput. Trebuie sa facem ordine in sistemul sanitar si apoi categoric este nevoie de o finantare mai mare, dar eficienta”, a mai sustinut Pintea.

Reamintim ca ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a vorbit despre o propunere privind pachete de servicii medicale diferentiate in functie de contributia la asigurarile de sanatate.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. ludwig says:

    … problemele acestea trebuiau dezbatute si rezolvate acum 20 ani de atunci am pierdut mii de medici specialisti si s-au risipit bani pe prostii pentru imbogatirea unor samsari … este bine si acum in ceasul al 12 lea… gaurile negre sunt laboratoarele de analize si unitatile de investigatii paraclinice , serviciile de urgenta unde medicii sunt epuizati de tratamentul neasiguratilor.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: