Moderna a dat in judecata Pfizer/BioNTech pentru brevetul privind vaccinul anti-Covid

29/08/2022

Moderna a dat in judecata Pfizer/BioNTech pentru brevetul privind vaccinul anti-Covid

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/moderna-a-dat-in-judecata-pfizer-biontech-pentru-brevetul-privind-vaccinul-anti-covid/

Compania farmaceutica Moderna a dat in judecata alianta Pfizer/BioNTech pentru incalcarea unor brevete atunci cand au dezvoltat vaccinul anti-Covid, sustinand ca cele doua companii au copiat o tehnologie pe care Moderna o dezvoltase cu multi ani inainte de declansarea pandemiei de coronavirus, informeaza Reuters.

Plangerea judiciara, care vizeaza despagubiri ce nu au fost precizate, a fost depusa la Tribunalul Districtual din Massachusetts si la Tribunalul Regional din Dusseldorf, au precizat reprezentantii Moderna intr-un comunicat de presa.

“Am deschis aceste procese pentru a proteja platforma tehnologiei noastre inovatoare ARN mesager, pe care noi am inventat-o, in care am investit miliarde de dolari pentru a o crea si pe care am patentat-o in timpul deceniului ce a precedat pandemia de COVID-19”, a declarat CEO-ul companiei Moderna, Stephane Bancel, citat si de Agerpres.

Moderna Inc si alianta Pfizer-BioNTech au fost primele grupuri farmaceutice din lume care au dezvoltat un vaccin autorizat impotriva noului coronavirus.

Cu o vechime de un deceniu, compania Moderna, al carei sediu general se afla in Cambridge, Massachusetts, a fost un actor inovator in dezvoltarea tehnologiei vaccinurilor cu ARN mesager, o metoda ce a permis cu o rapiditate fara precedent dezvoltarea unui vaccin impotriva COVID-19.

Agentia pentru alimente si medicamente din Statele Unite (FDA) a emis o autorizatie de urgenta pentru vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech in decembrie 2020, apoi, dupa o saptamana, a acordat o autorizatie similara si companiei Moderna.

Moderna sustine ca alianta Pfizer-BioNTech a copiat, fara permisiunea ei, tehnologia ARN mesager pe care Moderna o brevetase intre 2010 si 2016, cu multi ani inainte ca maladia COVID-19 sa apara la sfarsitul anului 2019 si sa se extinda la nivel global la inceputul anului 2020.

In comunicatul transmis la finalul saptamnaii trecute, Moderna afirma ca alianta Pfizer-BioNTech si-a insusit ilegal doua tipuri de proprietate intelectuala.

Unul se refera la o structura ARN mesager despre care Moderna spune ca specialistii sai au inceput sa o dezvolte in 2010 si care ar fi fost primii cercetatori care au validat eficienta acesteia in cadrul unor studii pe pacienti umani in anul 2015.

Al doilea tip de incalcare a proprietatii intelectuale se refera la codarea unei proteine Spike cu lungime completa, despre care Moderna afirma ca cercetatorii sai au dezvoltat-o atunci cand au creat un vaccin impotriva coronavirusului care cauzeaza Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Desi vaccinul impotriva MERS nu a ajuns niciodata pe piata, dezvoltarea sa a ajutat compania Moderna sa produca foarte repede vaccinul sau impotriva COVID-19.

Potrivit surselor citate, Reprezentantii Pfizer au spus ca nu au fost instiintati in mod oficial despre procesul demarat vineri de compania Moderna si ca nu pot sa faca deocamdata declaratii pe aceasta tema.

Etichete: vaccin anti-covid, vaccin arn mesager, moderna, pfizer, biontech

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: