Medicii de familie vorbesc despre hartuirile si imputarile pe care trebuie sa le suporte

14/03/2018
Medicii de familie vorbesc despre hartuirile si imputarile pe care trebuie sa le suporte

Medicii de familie vorbesc despre hartuirile si imputarile pe care trebuie sa le suporte

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/medicii-de-familie-vorbesc-despre-hartuirile-si-imputarile-pe-care-trebuie-sa-le-suporte/


Medicii de familie izbucnesc din nou si isi spun nemultumirile. Unii dintre ei au relatat in mediul online despre hartuirile si imputarile pe care trebuie sa le suporte pentru ca au prescris medicamente vitale pacientilor.

Dr. Catalin Petrencic, medic de familie, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Calarasi a scris pe pagina sa de Facebook:

“Ofensiva Caselor de Asigurari de Sanatate asupra medicilor de familie continua. Sub falsa afirmatie “nu noi, ci Curtea de Conturi!”, continua imputarile ca s-au eliberat retete pentru medicamentele pentru care trebuiau scrisori medicale. Trebuiesc depuse la Casele de Asigurari “dovezi” ca in spatele acelor retete eliberate se afla “scrisori medicale”, altfel medicul de familie trebuie sa plateasca ca i s-a facut mila de pacient si i-a eliberat acestuia medicatia de care acesta avea nevoie. Nu s-a produs nici un prejudiciu, pacientul a beneficiat de medicatia de care avea nevoie dar, onor Casa de Asigurari, in neputinta ei de a acorda ceea ce populismul in care guvernantii se scalda si in cardasie cu “somitatile” din spitale si ambulatoriu au hotarat, s-a gandit “sa ne dea pe mana!” Curtii de Conturi pentru a recupera de la noi banii de care pacientii au beneficiat. Ca acest lucru era de asteptat pentru ca asa au facut EI contractul si normele, nu ma mir. De ceea ce ma mir este faptul ca cei care acum trebuie “sa dea cu subsemnatul” si sa plateasca, stiau foarte bine ca atunci cand s-a propus “nu semnam acte aditionale”, printre alte motive era si existenta acestor protocoale aberante care ne iau din atributul nostru de medici, sunt acum nemultumiti. Cu toate acestea, prin faptul ca s-au grabit sa semneze si-au dat acordul sa plateasca aceste retete. Deci, stimati colegi, platiti! Asta ati vrut, asta aveti!”

Si dr. Sandra Alexiu, presedintele AMFB si vicepresedinte SNMF, a scris despre asta pe pagina sa de Facebook, cu trimitere la afirmatiile medicului Catalin Petrencic.

“In aceste zile, medicii de familie din toata tara se pregatesc sa dea caselor de asigurari inapoi sume cu patru si cinci cifre. Pentru extraordinara functionare a sistemelor informatice care nu “vede” certificate de handicap, carnete de someri, veterani si revolutionari, pentru retete care nu au fost initiate de colegii din ambulatorii si spitale (conform legii) si cu care pacientii au fost trimisi la medicii de familie sa le fie transcrise.
Pentru ca banii trebuie sa se intoarca in fond de unde eventual sa mai dispara pe la niste false ingrijiri la domiciliu, dupa cum am vazut cu totii (era sa scriu “hotii”, Doamne…) …
Pentru aceasta continua hartuire, dragi pacienti, pentru ca am indraznit sa va prescriem medicamentele fara de care nu puteti trai, sa nu va mirati ca intr-o dimineata, foarte curand, veti gasi lacatul pus pe usa pentru totdeauna…”

 

Autor: FormareMedicala.ro

8 Comentarii

  1. Laura says:

    As dori sa se termine cu sputalizarile de zi care consuma bani fara a rezolva ceva doar ii îmbogățesc pe acei privați.

    • jipianu fanica says:

      Se poate termina cu spitalizarile de zi cind se vor putea face analize in amblator corect.Pina atunci, medicii din spitale vor exercita presiuni asupra M.F.prin intermediul pacientilor, in vederea asa zisei spitalizari de zi,care,de fapt nu exista.

  2. Gavris Daniel Viorel says:

    Stimati colegii,aveti perfecta dreptate in a semnala abuzurile la care sunt supusi medicii de familie prin imputarea de catre casele de asigurari a prescriptiilor medicale electronice ,mai ales in ceea ce priveste calitatea de asigurat a pacientilor(handicapat,veteran de razboi,vaduve de veteran,legea 189/2000,etc)care trebuie sa fie obligatia CNAS-ului sa introduca in sistemul informatics PIAS date corecte pentru fiecare pacient asigurat,astfel incat ,orice furnizor de servicii medicale sa o poata folosi in interesul pacientului si al sistemului de asigurari de sanatate,fara ce medicul sa caute in hartiile pacientului drepturile lui legale.La fel si cu pensiile sub 900,astfel incat sa nu mai fie supus greselii,nici medicul si nici pacientul in acest caz .Avem un sistem informatic PIAS care nu este utilizat judicious de insusi CNAS,prvind prescriptiile medicale electronice ,care ar trebui sa nu permita eliberea unei retete electronice ce nu respecta categoria de asigurat a pacientului din sistemul informatic,nu sa-i fie imputat medicului acest acest tip de reteta.Am avut si eu control de la casa de asigurari din judetul unde muncesc,si mi-au fost imputate retete in cazul unei persoane care figura ca -handicapat- in SIPE-PIAS,aceste retete fiind validate ONLINE” cu succes ” de catre sistemul informatic.Din pacate sistemul informatic nu poate fi sanctionat de CNAS pentru erorile proprii.Ar trebui sa fim consecventi si sa nu semnam contractele noi,atata timp cat acestea contin prevederea prin care putem fi sanctionati pentru greselile privind calitatea de asigurat din sistemul informatic PIAS,si care se regasesc in prescriptia electronica sub forma de “STARI” si pe care serviciile de evidenta asigurati din cadrul caselor judetene de asigurari de sanatate nu le actualizeaza.Va multumesc Dr Gavris Daniel,medic de familie din Brasov.

    • Cristina Pavel says:

      Cred ca ați putea întreba si un avocat, dacă nu se pot contesta in justiție aceste sume de plata din erori ale sistemului informatic, ce nu aparțin medicului. Firește, cel mai eficient ar fi sa se facă o acțiune in justiție comuna, de către toți medicii care se găsesc in aceasta situație. Sa dea in judecată CNAS împreuna, ar avea șanse mai mari.

  3. Dr.Serbu Gheorghe says:

    Ca urmare a solicitării abuzive a returnării unor sume pentru “îngrijiri la domiciliu” , am făcut plângere penală pentru abuz in serviciu cerberului (-ei, e o “ea”, își mai zice și doctor) de la CJAS Sibiu. La ora actuala, dosarul este in lucru la IPJ Sibiu.

  4. Medic ambulatoriu says:

    În aceiasi situație se află și medicii care au cabinete regim ambulatoriu in contact cu CAS 🙁

    • Mircea says:

      …si cu toate acestea NU am vazut niciun medic din ambulatoriu sa protesteze EVER!

      • Purcaras Nadejda says:

        Si medicii din ambulator riposteaza, chear cu mai mult curaj ca si colegii de medicina de familie. Eu personal am dat in judecata CJAS Cluj pt o suma de aproximativ 800 de lei pe care mi-o imputau si am castigat dupa 2 ani de procese. Daca toti am merge in instanta practica de imputare a caselor de asigurari de asigurari de sanatate ar inceta pt ca pe langa faptul ca va recuperati sumele impuse ei pierd si banii de procese, bani publici pentru care raspund. Curaj. Mergeti in instante. Luptati pentru dreptatea voastra. Nu va fie frica. Nu asteptati sa se organizeze toata lumea sa facem mars sau protest.Avem justitie independenta. Judecatori care sunt pacienti sau au membrii de familie pacienti si cunosc exact cu ce se confrunta sistemul. Putem lupta si fiecare in parte ca sa fim vazuti ca o forta. Curaj.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: