Educatie pacienti: 7 mai, Ziua Mondiala a Astmului

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

07/05/2013
7 mai, Ziua Mondiala a Astmului

7 mai, Ziua Mondiala a Astmului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/7-mai-ziua-mondiala-a-astmului/

poza bolnav astmLa nivel mondial Ziua Internationala a Astmului este marcata pe data de 7 mai. In 2013 tematica Zilei Mondiale a Astmului este “Puteti controla astmul”, iar subtema acesteia este reprezentata de “E timpul pentru tratamentul astmului bronsic”.

Initiata in 1998, Ziua Mondiala a Astmului a fost creata pentru a atrage atentia tuturor persoanelor asupra faptului ca astmul este o afectiune extreme de grava, dar ca acesta poate fi prevenit si ameliorat prin masuri corespunzatoare. Manifestarile pentru Ziua Internationala a Atmului sunt organizate de Global Initiative for Asthma (GINA), in colaborare cu organizatiile specializate pe aceasta afectiune, din intreaga lume.

Ziua Moniala a Astmului este marcata in prezent in peste 35 de tari, iar numarul participantilor a crescut de la an la an. Cu aceasta ocazie institutiile medicale atrag atentia pacientilor asupra astmului, atat prin activitati educationale, cat si prin diverse manifestari. De asemenea, specialistii avertizeaza asupra factorilor de risc care favorizeaza aparitia astmului, printre cei mai comuni aflandu-se si materialele de constructii izolante, precum si lacurile folosite in constructia locuintelor.

Cazurile de astm bronsic in Romania

Conform informatiilor oferite de Societatea Romana de Pneumologie, in Romania exista aproximativ un million de copii si adulti care sufera de astm bronsic – dintre care doar 10% sunt identificati si se afla sub tratament, iar riscul de aparitie a bolii inregistreaza o crestere in mediul urban.

Astmul bronsic este o afectiune ce apare indiferent de varsta si care afecteaza caile respiratorii, determinand crize recurente de wheezing (respiratie suieratoare), senzatie de durere si presiune in cutia toracica, tuse suparatoare. Astmul apare ca o consecinta a existentei a doi factori – cel genetic, ce presupune o sensibilitate aparte a sistemului imunitar si a cailor respiratorii – si existenta unui factor declansator, din mediul extern.

Mai multe informatii despre astm puteti afla accesand trei cursuri EMC online disponibile gratuit pe FormareMedicala.ro: “Introducere in astm”, creditat cu 12 puncte EMC, “Astmul – diagnostic pozitiv si diferential”, creditat cu 10 puncte EMC precum si “Managementul astmului” – creditat cu 12 puncte EMC. 

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: