Educatie pacienti: Dermatita atopica – o afectiune ce debuteaza in copilarie

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

17/04/2013

Dermatita atopica – o afectiune ce debuteaza in copilarie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/dermatita-atopica-o-afectiune-ce-debuteaza-in-copilarie/

poza copil cu boala de pieleCele mai recente statistici din domeniu arata ca dermatita atopica este prezenta in special in tarile economic dezvoltate si ca la nivel mondial incidenta acestei afectiuni se afla intr-o continua crestere, a atras atentia prof. dr. Calin Giurcaneanu, presedintele Societatii Romane de Dermatologie (SRD).

Conform studiilor din domeniu, dermatita atopica afecteaza peste 20% dintre copiii din Europa de Vest, iar dintre acestia 15% manifesta forme severe ale acestei afectiuni.   Dermatita atopica este o boala inflamatorie a pielii, care debuteaza in copilarie si se manifesta prin uscaciune la nivelul tegumentelor, mancarimi accentuate (prurit), acestea fiind frecvent asociate cu afectiuni alergice precum rinita sau astm bronsic.

Dermatita atopica, afectiune cu debut predominant in primele luni sau in primii ani de viata, poate fi tinuta sub control cu un disconfort socio-economic minim, doar daca se apeleaza la medicina de preventie, un rol important in acest caz avandu-l si parintii copiilor, care au responsabilitatea de a-I raporta pediatrului in timp util primele simptome” a precizat prof. dr. Calin Giurcaneanu intr-o conferintade presa. El a mai evidentiat faptul ca exista o predispozitie genetica catre dermatita atopica, in unele cazuri manifestata, in altele, nu.

Care sunt cauzele dermatitei atopice?

Dermatita atopica poate fi declansata de factori precum:  

  • transpiratia excesiva
  • alimentatia necorespunzatoare
  • factori de mediu nocivi
  • factori de contact.

Consumul de fructe bogate in seminte (vinete, kiwi, rosii) si fructe acoperite cu puf (kiwi, piersici) pot determina, de asemenea, aparitia dermatitei atopice. Toti copiii cu risc crescut de a fi afectati de dermatita atopica trebuie sa fie bine hidratati si sa fie ingrijiti cu creme emoliente.

Cum poate fi tratata dermatita atopica?

Presedintele SRD afirma ca tratamentele pentru dermatita atopica difera in functie de stadiul si manifestarile bolii. Si secretarul general al SRD mentioneaza ca “acest teren alergic poate trece neobservat, dar in timp dermatita atopica se poate agrava si pentru a preintampina boala este nevoie de informare preventiva in randul populatiei”.

Dermatita atopica debuteaza predominant in timpul copilariei, 85% dintre copiii cu varsta mai mica de 5 ani fiind afectati de boala, iar cei de pana la un an sunt afectati in proportie de 55%. Calitatea vietii copiilor afectati de dermatita atopica este afectata semnificativ, intr-o masura asemanatoare cu neplacerile determinate de diabetul zaharat si psoriazisul cutanat.  De asemenea, 73% dintre bolnavii afectati de dermatita atopica prezinta istoric familial de atopie, in timp ce 27% au istoric de dermatita atopica.

Campanie de informare privind dermatita atopica

Societatea Romana de Dermatologie va derula in perioada urmatoare o serie de actiuni de informare si educare a populatiei in legatura cu afectiuni dermatologice de mare interes. Acestea fac parte dintr-o campanie de amploare, intitulata simbolic “Spune DA informarii si tratarii DA!”.

Prima actiune de informare din 2013 este destinata dermatitei atopice si va consta in distribuirea la nivel national a unor pliante si afise cu informatii despre dermatita atopica.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: