Educatie pacienti: Cum influenteaza astmul calitatea vietii bolnavilor?

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

18/02/2013

Cum influenteaza astmul calitatea vietii bolnavilor?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/cum-influenteaza-astmul-calitatea-vietii-bolnavilor/

consecinte astm bronsicAstmul este o afectiune inflamatorie cronica a cailor respiratorii, ce apare mai ales in cazul persoanelor cu imunitate scazuta in fata factorilor de mediu ce pot declansa boala.

Astmul se manifesta prin: dificultati de respiratie, dureri si presiune in piept, respiratie suieratoare (episoade de weheezing), episoade acute de tuse, ce se intensifica mai ales dimineata si seara.

La nivel mondial se inregistreaza aproximativ 300 milioane de cazuri de astm clinic diagnosticat, iar in Romania prevalenta cazurilor de astm este de 1.5% din toata populatia tarii.

Desi astmul este de cele mai multe ori diagnosticat, iar peste 80% dintre pacienti au acces la un tratament corespunzator (date valabile pentru Romania), din cauza faptului ca este o afectiune ce nu poate fi vindecata, calitatea vietii bolnavilor de astm bronsic este afectata simtitor. De asemenea, astmul are un impact negativ si asupra calitatii vietii familiei si apropiatilor bolnavilor de astm.

Cum afecteaza astmul calitatea vietii bolnavului?

 

In functie de gravitatea bolii, calitatea vietii persoanelor afectate de astm este influentata in diferite grade.

  • Din cauza episoadelor de tuse si wheezing, ce se intensifica mai ales dimineata si seara, odihna bolnavilor de astm este fragmentata.
  • Majoritatea pacientilor bolnavi de astm intampina limitari in ceea ce priveste permisiunea de a practica sporturi sau de a face orice tip de efort fizic de o anumita intensitate. De asemenea, o buna parte dintre bolnavii de astm primesc recomandarea clara de a evita sportul si efortul de intensitate ridicata.
  • Pacientii bolnavi de astm sunt de cele mai multe ori dependenti de inhalator, necesar mai ales in cazurile de atacuri astmatice provocate de stari emotionale intense. Acest aspect poate determina scaderea calitatii vietii sociale a bolnavilor. 
  • Conform unui studiu telefonic realizat in Marea Britanie, pacientii bolnavi de astm au intampinat limitari si in ceea ce priveste viata sexuala. 
  • Mai ales in cazul copiilor astmatici, aparitia primelor crize de astm pot declansa stari de teama si panica, care pot determina traume emotionale semnificative.

Cum afecteaza astmul calitatea vietii familiei bolnavului?

  • Manifestarile astmului afecteaza nu doar pacientul, ci si familia acestuia, care se afla intr-o continua stare de alerta si ingrijorare.
  • Din punct de vedere financiar, astmul are un impact semnificativ, deoarece aceasta afectiune presupune atat costuri directe, cat si indirecte. 
  • Costurile directe determinate de astm sunt legate de: costul tratamentului medicamentos, costul consultatiilor si al analizelor, costul perioadelor de spitalizare. 
  • Costurile indirecte ale astmului se refera mai ales la faptul ca bolnavii de astm sunt nevoiti sa isi intrerupa periodic activitatea profesionala, fie pentru consultatii, fie pentru ameliorarea manifestarilor bolii. 

Asadar, astmul are un impact semnificativ asupra calitatii vietii bolnavilor, insa este important de retinut ca acesta poate fi ameliorat sau chiar redus prin respectarea cu strictete a indicatiilor primite de la medic si prin adoptarea unei conduite corespunzatoare.

*Articolul a fost realizat pe baza cursurilor EMC destinate medicilor de familie “Introducere in astm” si “Astmul – diagnostic pozitiv si diferential”, semnate de dr. Dragos Bumbacea si dr. Ioana Daciana Toma, creditate cu 12, respectiv 10 puncte EMC. Aceste cursuri de educatie medicala continua sunt disponibile pe platforma FormareMedicala.ro si pot fi parcurse in mod gratuit.

 

Articole pe acelasi subiect:

 

Autor: Elena Gherasim

0 Comentarii

Cele mai noi stiri: