Educatie pacienti: Cum sa lupti eficient impotriva transpiratiei

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

29/05/2011

Cum sa lupti eficient impotriva transpiratiei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/cum-sa-lupti-eficient-impotriva-transpiratiei/

Cum puteti sa evitati aparitia petelor de transpiratie sub brate si mirosurile neplacute ce apar atunci cand temperatura creste? Editorii unui site va ofera sapte sfaturi utile care va ajuta sa va mentineti prospetimea in orice conditii.

1. O igiena ireprosabila previne transpiratia excesiva

 

Transpiratia este utila pentru a mentine o temperatura constanta in organism, cu scopul de a asigura functionarea organelor interne la parametri normali. Transpiratia este un fenomen natural. Problema consta in faptul ca transpiratia devine adeseori o chestiune jenanta, din cauza ca este urat mirositoare. Mirosul neplacut este cauzat de inmultirea bacteriilor in zonele calde si umede ale corpului.

Bacteriile apreciaza aceste zone, unde se pot inmulti fara dificultate. Ele pot chiar sa “colonizeze” hainele si din acest motiv apare necesitatea de a purta imbracaminte curata in fiecare zi, pentru a evita aceasta “invazie”, scrie site-ul linternaute.com.

Doar igiena perfecta este solutia de care aveti nevoie pentru a contracara mirosul neplacut al transpiratiei si pentru a indeparta bacteriile. Spalarea cu sapun, cel putin o data pe zi, urmata de clatirea cu apa din abundenta si de uscarea cu un prosop uscat reprezinta solutia pentru a elimina eficient aceste bacterii.
Pe de alta parte, zonele corpului acoperite cu par reprezinta adevarate “cuiburi” pentru bacterii si din acest motiv trebuie sa apelati fie la aparatul de ras, fie la tehnicile de epilare, pentru a evita mirosul neplacut, daca igiena zilnica nu este suficienta.

2. Alegeti imbracaminte din materii naturale: lana, in si bumbac


Desi transpiratia reprezinta un proces ce apare in mod natural la inceput, ea poate fi agravata de purtarea unor articole vestimentare prea calduroase pentru anotimpul in care ne aflam sau care sunt fabricate dintr-un material care nu permite pielii sa respire. Se recomanda evitarea hainelor din materiale sintetice si alegerea acelor articole fabricate din bumbac, lana si in. Hainele usoare si ample permit o mai buna aerisire si o mai buna reglare a temperaturii corporale.

O serie intreaga de haine “anti-transpiratie” sunt fabricate deja de cativa ani. Este vorba despre materiale sintetice care permit aerului sa treaca prin ele, deoarece textura acestora este mai larga decat cea a vechilor tesaturi sintetice.
In plus, culorile inchise absorb caldura soarelui si sunt “mai calde” decat culorile deschise, in momentul expunerii la razele solare. Purtati haine albe sau deschise atunci cand mergeti la plaja, daca vreti sa va simtiti bine.

3. Bicarbonatul de sodiu – pentru a limita mirosul de transpiratie

 

Cunoscut si apreciat de multe secole pentru nenumaratele lui virtuti, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit cu succes in mai multe scopuri. Actiunea lui fungistatica (care impiedica dezvoltarea bacteriilor) este foarte utila atunci cand este folosit ca agent natural impotriva mirosurilor neplacute, la orice varsta.

Amestecat cu putina apa pentru a forma o pasta ce este aplicata direct sub brate sau adaugand putina pudra de bicarbonat de sodiu pe bila antitranspirantului dumneavoastra, bicarbonatul va asigura o disparitie completa a mirosului neplacut de transpiratie.

Totodata, puteti sa adaugati putin bicarbonat si in masina dumneavoastra de spalat pentru a va debarasa de mirosul persistent de transpiratie impregnat in haine. Pudra de bicarbonat poate fi presarata si in incaltaminte pentru a absorbi mirosurile deja prezente si pentru a preveni o dezvoltare viitoare a florei bacteriene in perioadele din an foarte calduroase.

4. Un antitranspirant natural: piatra de alaun

 

Piatra de alaun este un mineral natural compus din sulfat dublu de aluminiu si de potasiu. Piatra este umectata usor inainte de a fi frecata pe piele, in zona axilelor. Aceasta piatra depune un strat subtire salin pe piele, care lupta eficient contra bacteriilor ce se fac vinovate de aparitia mirosului neplacut. Piatra de alaun nu diminueaza transpiratia, ea actioneaza doar asupra mirosurilor neplacute cauzate de acest fenomen.

Piatra de alaun este utilizata de mult timp ca un antiseptic si ca un agent cicatrizant atunci cand este aplicata asupra pielii proaspat rase. Indiferent daca este un produs de sinteza sau natural, piatra de alaun contine saruri de aluminiu si uneori saruri de potasiu.

Agentia franceza de securitate sanitara a produselor de sanatate (AFSSAPS) a emis un aviz in anul 2006, in urma polemicilor considerate nefondate despre o presupusa legatura intre cancerul mamar si sarurile de aluminiu. Agentia s-a pronuntat in favoarea inocuitatii produselor cosmetice ce contin saruri de aluminiu si pentru mentinerea utilizarii lor in deodorante. In prezent, niciun studiu clinic nu a dovedit existenta concreta a unei legaturi intre cancerul mamar si folosirea acestor tipuri de deodorante.

5. Metoda clasica: deodorantele si produsele antitranspirante

 

Asa cum indica si numele lor, aceste produse au un rol odorizant, pentru a masca mirosurile neplacute. Insa ele nu actioneaza direct asupra transpiratiei. Rolul lor este de a evita aparitia mirosurilor neplacute din cauza dezvoltarii florei bacteriene. Deodorantele de tip spray au o actiune mai putin indelungata in comparatie cu cele de tip stick, a caror aplicare directa pe piele este mai eficienta decat aplicarea prin aerosoli.

Produsele antitranspirante actioneaza asupra scurgerilor de transpiratie. Actiunea lor consta in ingustarea porilor din piele, impiedicand in acest fel o scurgere abundenta a transpiratiei. Evacuarea caldurii din corp prin zona axilara va fi deci mai putin importanta, corpul va elimina acest exces de caldura prin alte mijloace. Aceste produse sunt in general usor parfumate, pentru a avea o dubla actiune odorizanta. 

Antitranspirantele sunt deci mai eficiente decat deodorantele pentru limitarea transpiratiei si a mirosurilor asociate acesteia. Se recomanda aplicarea lor pe o piele curata si uscata, ce poate fi zilnica si sigura. Produsele fara alcool sunt de preferat pentru aplicarea pe pielea proaspat rasa sau epilata. Ele pot fi aplicate la orice varsta si nu au contraindicatii speciale.

6. Lamai, mandarine, castraveti – dar nu condimente

 

Citricele au proprietati antiseptice care limiteaza dezvoltarea bacteriilor si deci aparitia mirosurilor. O jumatate de lamaie trecuta peste zona axilara, dar si un parfum dulce cu aroma de mandarine, permit neutralizarea mirosurilor de o maniera cat se poate de naturala. Aceasta metoda poate fi utilizata fara niciun risc si in cazul copiilor.

Totusi, fiti atenti la zonele de piele vatamate sau proaspat epilate: actiunea antiseptica poate sa provoace aparitia senzatiei de usturime si sa favorizeze aparitia unor cosuri.
Proprietatile astringente ale castravetilor permit o ingustare a porilor si limiteaza astfel scurgerea transpiratiei. O simpla rondela trecuta pe sub brate permite evitarea mirosurilor neplacute si o reducere considerabila a transpiratiei. Acest tratament trebuie efectuat cu regularitate pentru a obtine rezultate de durata.

Totodata, trebuie sa evitati sa consumati alimente condimentate – care “parfumeaza” transpiratia – si sa evitati consumul de piper si de usturoi, care nu doar amplifica senzatia de caldura, ci si parfumeaza transpiratia.

7. Beti ceaiuri pentru a va hidrata fara sa va incalziti

 

Asa cum se stie, in desert se bea ceai cald, dar nu fierbinte. Intr-adevar, contrar obiceiului european de a consuma bauturi foarte reci atunci cand ne este cald, senzatia de satietate hidrica este doar iluzorie. Absorbind lichide reci, corpul reactioneaza crezand ca trebuie sa se incalzeasca, iar atunci cand consuma lichide prea calde, el vrea sa se raceasca.

Rezultatul este un efect invers fata de cel pe care il speram. Consumul de ceai caldut este recomandat pentru evitarea transpiratiei.

Anumite plante au chiar calitati antitranspirante, cum este cazul salviei. Administrata sub forma ceaiurilor, salvia este cunoscuta de multe secole pentru virtutile ei antitranspirante, in special datorita proprietatilor ei tonice. Un vechi proverb spune: “Cine are salvie in gradina nu are nevoie de medic”.
Ceaiul de salvie are in plus avantajul de a fi un produs natural si are putine efecte secundare. Salvia poate fi folosita zilnic, sub forma de infuzie, timp de mai multe saptamani, pentru a avea primele rezultate – care sunt spectaculoase, potrivit celor care au testat-o. Daca organismul dumneavoastra retine prea multa apa, discutati mai intai cu medicul dumneavoastra, inainte de a apela la ceaiurile de salvie.

Pe de alta parte, este bine de stiut ca alcoolul, cafeaua si tutunul sunt substante care pot favoriza transpiratia excesiva, iar consumul lor trebuie sa fie moderat, mai ales in lunile de vara, cand temperaturile ating valori ridicate.

Sursa: www.mediafax.ro

1 Comentarii

  1. ionescu says:

    La punctual 4 se gaseste “sulfat dublu de aluminiu”. Nu sunt chemist dar acest sulfat dublu de aluminu nu este cancerigen ?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: