Educatie pacienti: Stresul la copii – Simptome si masuri de preventie

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

30/10/2013

Stresul la copii – Simptome si masuri de preventie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/stresul-la-copii-simptome-si-masuri-de-preventie/

stres-la-copiiStresul la copii se poate manifesta prin schimbarea comportamentului, afectand atat performantele scolare cat si abilitatile sale de comunicare si de socializare atat in familie, cat si la scoala. Este foarte important ca medicii sa informeze parintii despre simptomele principale ale stresului la copii, avand in vedere ca multi parinti nu realizeaza schimbarile cauzate de stres.

Diagnosticarea stresului la copii

Pentru a diagnostica daca un copil sufera din cauza stresului, medicul trebuie sa evalueze simptome precum:

  • Stari frecvente de suparare
  • Irascibilitate
  • Tulburari ale somnului
  • Cosmaruri
  • Dificultate in concentrare
  • Simptome fizice precum dureri de stomac sau de cap
  • Lipsa dorintei de socializare
  • Scaderea performantelor scolare
  • Stare de negativism

Factori care cauzeaza stresul la copii

  • Mediul familial si cerintele parintilor pot afecta intr-o mare masura starea emotionala a copilului. In cazul in care activitatile extrascolare sunt suprasolicitante, copilul isi va manifesta incapacitatea de a face fata prin modificari emotionale.
  • Stilul de viata este un al doilea factor care afecteaza starea copilului: o alimentatie nesanatoasa, lipsa unor activitati care sa sustina o atmosfera pozitiva in familie, rutina.
  • Boli repetate sau  pe termen lung pot afecta major starea copilului.
  • Trecerea de la o etapa scolara la alta, schimbarile de colectiv scolar.
  • Schimbarile in cadrul familiei, mutarea in alt oras, divortul parintilor, moartea unei persoane apropiate.
  • Specialistii considera ca stresul la copii poate fi declansat chiar de anumite stiri negative pe care copilul le poate vedea la televizor: cutremure, dezastre naturale sau orice evenimente care ar putea afecta siguranta sa si a familiei.

Masuri de preventie a stresului

Medicii trebuie sa recomande parintilor sa-si sustina copiii in fiecare activitate, fie ea scolara, fie in mijlocul familiei.

Suportul afectiv este foarte important pentru a asigura echilibrul emotional de care un copil are nevoie.

Dozarea timpului acordat fiecarei activitati scolare sau extrascolare previne suprasocilitarea copilului si a sentimentului ca nu poate face fata.

Asigurarea unui stil de viata sanatos, cu un regim alimentar echilibrat si cu activitati sportive este foarte important pentru sanatatea fizica si psihica a copilului.

In cazul in care copilul intampina modificari majore comportamentale este foarte importanta vizita la un medic care sa evalueze corect starea pacientului.

Autor: Anamaria Blanaru

5 Comentarii

  1. Cristina says:

    Buna ziua, fetița mea de 4 ani este stresată, cauza ar fi cearta cu soțul, ce sfaturi îmi recomandați?
    Mulțumesc

  2. Claudia says:

    Bună ziua! Fiica mea în vârstă de 10 ani este foarte stresată. Mereu se gândește moare. SE gândește ca dacă are o o boala. Nu știu ce sa fac!!

  3. Elena says:

    Folositi uleiuri esentiale ! aromatic, topic !

  4. Ciuflea Iulia says:

    Bună ziua! Sora mea mai mica are 13 ani. S-a mutat în Germania la mama. Este foarte stresata. De o săptămână plânge în fiecare zi. Spune ca ii este dor de mine, de colegii de la școală, de prieteni. Și spune ca ii este frica de școală. Ii este teama ca nu poate invata limba deși a reușit sa învețe destul de multe în 2 luni. Nu mai știm cum sa o liniștim. Dacă puteți sa ne dați un sfat, va rog. Mulțumesc.

  5. Doina says:

    Buna ziua,am si eu o rugaminte,daca ma pute-ti ajuta.Am un baiat de 11 ani si de cateva zile este suparat,agitat si se vaita mereu ca il doare cate ceva.Se gandeste mereu ca e bolnav si ca poate nu îi mai trece.Ce ar putea fi?Va multumesc!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: