Educatie pacienti: Gripa – simptome, diagnostic si tratament

« Inapoi la lista bolilor

In aceasta sectiune gasiti informatii adresate exclusiv medicilor de familie, pentru a facilita comunicarea cu pacientii, in contextul celor mai frecvente boli care sunt reclamate in cabinetul medicului de familie. Informatia oferita de www.formaremedicala.ro este menita sa imbunatateasca, nu sa inlocuiasca relatia dintre un pacient si medicul sau.

21/04/2013

Gripa – simptome, diagnostic si tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/educatie-pacienti/gripa/

gripa educatia pacientuluiGripa este o boala acuta, infectioasa, foarte contagioasa, produsa de virusul gripal (exista mai multe tipuri de virusuri notate cu A si B).

Se manifesta prin simptome respiratorii si fenomene toxice generale, putand evolua uneori spre forme grave.  Gripa nu trebuie confundata cu virozele respiratorii, care sunt afectiuni produse de alte virusuri si au o evolutie mai usoara.

Gripa debuteaza cu nas infundat sau secretii apoase, dureri de gat, dureri de cap si cresterea usoara a temperaturii (37.2 -37.5)

 

info-iconVrei sa afli mai multe despre GRIPA?
Intra pe Edumedical.ro, site-ul dedicat pacientilor si vei gasi toate informatiile despre gripa: preventie si precautii, simptome, profilaxie, vaccinare.
Medicii iti stau la dispozitie AICI.

 

Sezonul rece favorizeaza imbolnavirile si epidemiile de gripa (iarna, inceputul primaverii), dar boala poate sa apara si in alte anotimpuri.

De-a lungul evolutiei, specia umana s-a confruntat cu focare de epidemii gripale care, atunci cand cuprind intreg mapamondul, se numesc pandemii.

In pandemia de gripa din 1918 au murit 50 de milioane de oameni. Ulterior au mai fost pandemii in anul 1957 si 1968.

Transmiterea gripei

Gripa se transmite pe cale aeriana, de la omul bolnav la omul sanatos:

  • Direct prin tuse sau stranut;
  • Indirect, prin obiecte proaspat contaminate (batista, prosop, vesela, etc.)

Contagiozitatea gripei este mare, dar de scurta durata (2-4 zile dela debutul bolii).

Simptomele gripei sunt:

  • Febra 39-40 grade Celsius;
  • Frisoane;
  • Cefalee (dureri de cap);
  • Dureri musculare;
  • Astenie fizica ( slabiciune);
  • Congestionarea faringelui (rosu in gat);
  • Raguseala pana la afonie (pierderea vocii);
  • Tuse frecventa, uscata, obositoare;
  • Inapetenta (lipsa poftei de mancare);
  • Greturi si varsaturi.

Tratamentul gripei

Formele de gripa comune se trateaza la domiciliu, cu repaus la pat si antitermice (paracetamol).

Nu se va administra acid acetil salicilic (ASPIRINA), aceasta putand favoriza aparitia unei complicatii severe – sindromul Reye.

Gripa severa si cea complicata se trateaza in spital. Antibioticele se recomanda numai in caz de suprainfectii bacteriene.

Prevenirea gripei

Recomandari generale pentru prevenirea imbolnavirilor prin gripa:

  • evitarea aglomentarile umane;
  • evitarea, pe cat posibil, a contactului cu persoanele bolnave;
  • spalarea mainilor cat mai des, in special dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave;
  • omul bolnav se izoleaza de restul familiei intr-o camera corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasa, aerisita, suficient de incalzita – 24-26 grade Celsius);
  • bolnavul va folosi batiste igienice in caz de tuse sau stranut;
  • aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade Celsius;
  • mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate;
  • vaccinarea antigripala.

Cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este vaccinarea antigripala.

Aceasta vaccinare protejeaza persoana vaccinata numai fata de virusurile gripale circulante in sezonul respectiv, cuprinse in vaccin si nu fata de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemanatoare gripei, dar au evolutie mai usoara. Vaccinarea antigripala este recomandata tuturor persoanelor incepand cu varsta de un an.

Aceasta trebuie sa fie efectuata in stare buna de sanatate, singura contradictie la vaccinare fiind alergia la proteine de ou.

Perioada in care este bine sa fie administrat vaccinul este in presezon, adica lunile octombrie-decembrie ale fiecarui an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compozitia acestuia este stabilita de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care transmite tuturor producatorilor formula vaccinala.

 

Articole pe acelasi subiect:

24 Comentarii

  1. Gabriela says:

    Buna,de aseara am frisoane,tuse “magareasca”,slabiciune(mă țin cu greu pe picioarele mele),dureri de cap,ameteala,dureri musculare.
    Mă doare gâtul,in partea stângă,am roșu în gât și dureri in partea dreapta a abdomenului,ce credeți că aș putea avea?
    Am 14 ani.

  2. Damaschin Maria says:

    Sunt o persoana alergica în general ,cu precădere la
    Olen ,praf , schimbări de clima. De 3 zile simt rău ,acuzând dureri musculare, în articulații dureri de cap tuse seaca,scurgeri nazale. Am luat medicamente te specifice, ceaiuri , siropuri…fac febra 38..+ e necesar sa iau antibiotice?!

  3. Costache Vasile says:

    Bună fiul meu a făcut temperatura seara și azi dimineață a vomita puțin și o La durut burtica acum doarme are 6ani ce putem face e grav

  4. VioricaMuresan says:

    Am trecut prin episod de gripă daca a fost gripă?nu știu am reușit o săptămână frisoane și febră mai puțin în schimb am avut odurere de cap insuportabila am scapat și durerea dar am rămas cu sechele dureri de spate și foarte slăbită .Nu m-am vindecat ?? Sau e oare alt diagnostic??

  5. Sanda Voicu says:

    De 5 zile tușesc îngrozitor de sec,fara să am febra sau sa ma doară altceva!Tusea ma zguduie si am senzația că se va rupe ceva în interiorul meu!Am băut ceai de coji ceapa, cu miere si lămâie,am luat sirop de tuse,suc de portocala si lămâie,dar e zadarnic Tusea nu se a mnelioreaza

  6. luminita says:

    am frisoane si ma doare capul insuportabil,sunt elev si stau la camin ce pot face?ce sa iau?

  7. Ramona says:

    Buna am dureri de cap si ma doare fruntea si am ameteli

  8. Ionescu says:

    Bună de doua zile am dureri de cap, nasul înfundat ,tunesc mă doare în gat , mie frig ce mă sfătuiți sa fac cred ca am gripa

  9. Gabriella says:

    La o intalnire cu prietenii, la cca 2 ore am inceput sa tusesc brusc, fara sa fi avut pana atunci un semn de gripa. La 5 ore….deja aveam febra 40.7, durere puternica de dinti, ceafa, in crestetul capului, pieptul deja ma ardea si aveam frisoane. La doua zile, espectorez, iar febra s-a stabilizat la 38-39.Dureri insuportabile la articulatii…. Problema durerilor am rezolvat-ocu calmante si creme antiinflamatorii, insa ma sperie faptul ca ma sufoc si nu prea pot manca/ dormi… Ce as putea face mai mult decat tratamentul cu ceaiuri, bai fierbinti cu sare, spalaturi nazale cu apa salina, frectii cu otet…etc (leacuri din batrani si cam atat)

  10. Anne says:

    Eu am doar dureri deoase muschi gat ce poate fii si capul nu il mai suport

  11. Darius Neamt says:

    Cum sti sintomele complicate?

  12. Arwyne says:

    Gripa este boala cauzata de un virus (virusul gripal de tip A si de tip B),nu de catre o bacterie. Virusurile sunt entitati ABIOTICE (nu sunt organisme vii) exclusiv parazite,formate din capsida si nucleopsida,in nucleopsida se gaseste material genetic (ADN sau ARN). In functie de materialul genetic,virusurile se clasifica in ribovirusuri(virusul gripal,rabic,HIV) si dezoxiribovirusuri ( virusurile paragripale). Deci stiind ca virusurile sunt entitati ABIOTICE (nu sunt organisme vii) , nu tratam gripa cu antibiotice (fiindca antibioticul ajuta la vindecarea infectiei cu organisme vii, gen bacterii),ci cu antitermice,antiinflamatorii pentru elementele viscere ale gatului si siropuri de tuse. Sanatate!

  13. oana says:

    Eu am fost la particular orl si mua gasit sinuzita frontala faringita o nevtagie nasoala dar acum mie greata rau si ma dor rau picioarele si stare proasta oare ce am ????

  14. claudiu says:

    problema ii alta din ce stiu eu pt ca am vorbit cu doctorita de familie ce nu poate sa-mi prezinte o garantie pe viata decit atita stie ce stiu si alti doctori, ceea ce nu stiu sau poate stiu ca unele medicamente contin compusi radioactivi care in timp pot duce la probleme de sanatate si in special ii dau dreptate lui DARIUS dar nu sa luat in calcul anumite simptome necunoscute care pe unii doctori nu pot da un raspuns concret decit doar pareri iar cit despre gripa sint solutii dar nu sint publicate unele aspecte “secrete” din cauza birocratiei sau unor erori umane sau poate fie din indiferenta.

  15. darius says:

    vreau sa va spun ca de citiva ani am facut analize medicale si am luat atit antibiotice cit si injectabil inpotriva gripei dar nu au avut efect asupra mea si in fiecare primavara eram gripat dar am ascultat sfaturile un batrini de la tara ce pe mine ma pus pe ginduri si am zis totusi sa pun in aplicare sfaturile primite si nu am mai luat antibiotice de 3 ani de zile si plus miam recuperat banii dati pe me analize si medicamente pt ca unii doctori ne fac teste ca ne niste cobai si nu stim de ce ne inbolnavim. ingredientele necesare pt gripa sint urmatoarele: usturoi, ceapa, mustar, piper sau fructe(in special lamiie) ce iti cereste imunitatea imporiva gripei e si sa nu uit palinca sau tuica este un medicament curativ dar e bine sa consumi cu moderatie.(pt copii nu este recomandat alcoolul decit doar pt adulti)

  16. Valerica says:

    Buna ziua, ma numesc Valerica Oprisan si am 68 de ani
    Am toate simptomele de mai sus -si asta de 4 zile, iar tusea -desi am luat fel e fel de siropuri -e pe zi ce trece mai puternica si parca am un nod in gat care nu vrea sa dispara. Ce sa fac si cat mai dureaza boala? C ecomplicatii as putea avea?
    Mutumesc anticipat pentru sfatul medicului.

  17. michaela colceag says:

    Am manifestările gripei -frisoane, dureri musculare(junghiuri),epuizare fizică-fără nas înfundat,gît roşu. Ce tratament să adopt?

  18. petru says:

    eu am asa o intrebare la dumneavoastra,gripa poate sa se manifeste si prin diaree pe linga toate celelante simptome sau aceasta nu are nicio legatura cu gripa.?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: