Bolile pneumococice la adult si copil

Data ultimei actualizari: 06/10/2015

12
Puncte
EMC

johnson Un curs realizat cu sprijinul:

 

 

 

Data creditarii: 05.05.2015 – 05.05.2016

 

Obiectivele cursului – Cursul “Bolile pneumococice la adult si copil” are ca obiectiv sa puna la dispozitia medicilor de familie, in lumina ultimelor date stiintifice,  informatiile necesare despre:  Streptococcus pneumoniae, serotipurile (>90) clasificate pe baza structurii capsulei polizaharidice, bolile determinate de S. pneumoniae, importanța bolilor pneumococice (cauză importantă de morbiditate și mortalitate, care poate fi prevenită prin vaccinare, în special la vârstele extreme), factorii de risc, vaccinurile pneumococice conjugate care acoperă serotipurile implicate frecvent în bolile pneumococice, impactul programelor de imunizare antipneumococică asupra rezistenţei la antibiotice, vaccinurile polizaharidice, strategiile de vaccinare adaptate particularităților populației, prevalenta boli pneumococice in Romania, mituri si realitati despre vaccinuri si vaccinare.

Audienta – Cursul Bolile pneumococice la adult si copil se adreseaza Medicilor de Familie.

Durata estimata a cursului – Curs Astmul diagnostic pozitiv si diferential este format din 7 lectii, dintre care cea finala contine studii de caz. Recomandam ca fiecare din aceste lectii sa fie parcursa intr-o sedinta de studiu pe care o estimam la cca 2 ore.

Modalitate de studiu curs –  Pentru studiu, va recomandam sa parcurgeti lectiile pe care le aveti la dispozitie in pagina cu numele ” Lectii ” care devine vizibila dupa inscrierea la curs. Lectiile cuprind diverse activitati menite sa va ajute sa retineti mai bine informatiile respective. Cursul se incheie cu examenul final.

Puncte EMC – Absolvind acest curs cu un scor corespunzator (80% din raspunsuri corecte) veti obtine 12 puncte recunoscute in programul EMC.

Autorii cursului

Dr. Dragos Bumbacea profeseaza la Institutul de Pneumologie Marius Nasta, Bucuresti – medic primar pneumolog.

UMF Carol Davila, Bucuresti – sef lucrari, Catedra de Pneumoftiziologie (din octombrie 2005)

Mai multe despre Dr. Dragos Bumbacea.

Medic primar medicina de familie in cadrul CMI este Instructor formator in domeniul metode de cercetare in medicina de familie, studiind in principal: Analiza literaturii medicale, tipurile de studii epidemiologice – etiologice, de diagnostic, terapeutice si de prognostic; metode de predare.

Mai multe despre Dr. Ioana Daciana Toma.

Medic primar medicina de familie, Medic formator medicina de familie, Vicepresedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei, cu o indelungata experienta in tratarea copiilor si competente in homeopatie.

Mai multe despre Dr. Daniela Stefanescu.

 

Alte cursuri de formare medicala continua pentru medicii de familie

  • Introducere in astm Astmul este o problema globala de sanatate publica ce afecteaza toate grupele de varsta si categoriile sociale. Acest curs EMC online si disponibil gratuit ofera informatii importante despre anatomia si fiziologia aparatului respirator, precum si despre factorii de risc care declanseaza aceasta boala.
  • Managementul astmului – Cursul EMC “Managementul Astmului” este un program disponibil online, care aduce in prim plan mai multe aspecte legate de managementul astmului in practica medicului de familie, cum ar fi: managementul astmului in trepte terapeutice, managementul exacerbarii astmatice si altele.