Acces cursuri

Curs poliartrita reumatoida

Data ultimei actualizari: 17/11/2016

Un curs oferit de Societatea Nationala de Medicina Familiei

in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

realizat cu sprijinul:

pfizer

 

 

 

Poliartrita reumatoida

Data creditarii: 15.10.2014 – 15.10.2017

Obiectivele cursului: Cursul “Poliartrita reumatoida” este un program disponibil on-line, care are ca obiectiv sa puna la dispozitia medicilor de familie cele mai recente informatii despre poliartrita reumatoida: etiologie, stadializare, manifestari clinice, manifestari extraarticulare, diagnostic diferential, monitorizarea bolii, tratamentul si monitorizarea acestuia.

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie care afecteaza o mare parte din populatia tarii, care este mult subdiagnosticata deoarece simptomele se confunda adesea cu cele ale unei simple artroze.

AudientaCursul “Poliartrita reumatoida se adreseaza Medicilor de Familie.

Durata estimata a cursului Cursul “Poliartrita reumatoida” este format din 3 lectii. Recomandam ca fiecare din aceste lectii sa fie parcursa intr-o sedinta de studiu pe care o estimam la cca 4 ore.

Modalitate de studiu curs : Pentru studiu, va recomandam sa parcurgeti lectia pe care o aveti la dispozitie in pagina din stanga cu numele “Lectii”. Lectiile cuprind diverse activitati menite sa va ajute sa retineti mai bine informatiile respective. Cursul se incheie cu examenul final.

Puncte EMC – Absolvind cursul “Poliartrita reumatoida” cu un scor corespunzator (80% din raspunsuri corecte) veti obtine 10 puncte recunoscute in programul EMC.

Autorii cursului

Dr Daniela Opris

Daniela Opris

Medic Specialist in Reumatologie, spital Sf Maria, Asistent Universitar UMF Carol Davila

“Data fiind intarzierea chiar de ordinul anilor, in unele cazuri, cu care se stabileste diagnosticul, aceasta boala evolueaza cu afectarea ireversibila a organelor si genereaza grave suferinte, chiar invaliditate bolnavilor.”

Mai multe despre Dr Daniela Opris.

Dr. Liliana Maria Gospodinov profeseaza in cadrul Cabinetului sau individual si are o vasta experienta didactica prin cursuri adresate atat studentilor, cat si medicilor de familie.

“Sunt foarte bucuroasa de aparitia acestui curs deoarece in Romania exista tratamente eficiente ale poiartritei reumatoide, unele dintre acestea suportate integral de stat, deci pacientii diagnosticati au acces la cele mai bune terapii” ne spune Dr Liana Gospodinov Medic Primar in medicina de familie, coautor al cursului, “medicul de familie are un rol de baza in suspicionarea disgnosticului, in monitorizarea si informarea bolnavilor”

Citeste mai mult

Medic primar medicina de familie in cadrul CMI este Instructor formator in domeniul metode de cercetare in medicina de familie, studiind in principal: Analiza literaturii medicale, tipurile de studii epidemiologice etiologice, de diagnostic, terapeutice si de prognostic; metode de predare.

Mai multe despre Dr. Ioana Daciana Toma.

 

Alte cursuri EMC gratuite, dedicate medicilor de familie din Romania

  • Nutritia in practica medicului de familie – Cursul Nutritia in practica medicului de familie detaliaza informatiile necesare pentru calcularea necesarului energetic zilnic in functie de varsta, compozitia corporala si particularitatile fiziologice. Cursul specifica importanta particularizarii dietelor in functie de metabolismul bazal, de aportul necesar zilnic de vitamine, minerale si nutrienti. Cursul vine in sprijinul medicilor de familie prin detalierea surselor alimentare ale vitaminelor si mineralelor, precum si a sfaturilor practice in alimentatia zilnica sanatoasa.
  • Planul National de vaccinare in abordarea Medicilor de Familie – Cursul EMC “Planul National de Vaccinare – in abordarea Medicului de Familie” este un program disponibil online, ce urmareste sa puna la dispozitia medicilor de familie informatiile necesare pentru a putea intelege mai bine importanta si specificul Programelor Nationale de Imunizare.
  • Abordarea pacientului hipertensiv si diabetic – Hipertensiunea arteriala (HTA) si diabetul zaharat (DZ) sunt factori majori de risc cardiovascular, existand mecanisme fiziopatologice comune acestor factori. Concomitenta HTA si a DZ reprezinta risc precoce de lezare a organelor tinta, dual, ceea ce inseamna dezvoltarea precoce a procesului aterosclerotic.