Curs Infectia cu virusul hepatitic B

Data ultimei actualizari: 16/02/2016

Un curs oferit de Societatea Nationala de Medicina Familiei

in parteneriat cu UMF Carol Davila Bucuresti

si

 

realizat cu sprijinul:

Infectia cu virusul hepatitic B

Data creditarii: 16.11.2014 – 16.11.2016

Obiectivele cursului Hepatita B este o infectie a ficatului cauzata de un virus de tip ADN care este transmis sange sau derivati ai sangelui contaminat in timpul transfuziilor, prin contact sexual cu o persoana infectata, prin utilizarea unor ace sau instrumente similare contaminate. Spre deosebire de virusul hepatic A, virusul B poate cauza atat o forma acuta de hepatita, cat si una cronica. Hepatita B este cea mai frecventa afectiune cronica din lume.

AudientaCursul Infectia cu virusul hepatitic B se adreseaza Medicilor de Familie.

Durata estimata a cursului – Cursul “Infectia cu virusul hepatitic B” este format din 3 lectii. Recomandam ca fiecare din aceste lectii sa fie parcursa intr-o sedinta de studiu pe care o estimam la cca 2 ore.

Modalitate de studiu curs – Pentru studiu, va recomandam sa parcurgeti lectiile pe care le aveti la dispozitie in pagina din stanga cu numele “Lectii”. Lectiile cuprind diverse activitati menite sa va ajute sa retineti mai bine informatiile respective. Cursul se incheie cu examenul final.

Puncte EMC – Absolvind cursul “Infectia cu virusul hepatitic B” cu un scor corespunzator (80% din raspunsuri corecte) veti obtine 6 puncte recunoscute in programul EMC.

 

Autorii cursului

poza dr. Victoria Arama

Prof. Dr. Victoria ARAMA este doctor in stiinte medicale, medic primar Boli Infectioase, la Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals“. Dr. Victoria Arama este un distins clinician, cu o remarcabila activitate didactica si stiintifica, apartinand celui “de-al treilea val” al “Scolii de boli infectioase de la Spitalul Colentina“, intemeiata de profesorii Mironescu si Bals.

Dr. Victoria Arama este autor al cursului online gratuit si creditat EMC, destinat medicilor de familie , “Virusurile herpes simplex 1 si 2“.

Dr. Rodica Tanasescu

Dr. Rodica Tanasescu este Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei si Presedinte al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov. In aceasta calitate este implicata in coordonarea a numeroase proiecte care sunt dezvoltate, la nivelul tuturor acestor asociatii profesionale, pentru sprijinirea intereselor medicilor de familie din Romania. In acelasi timp, dna. Tanasescu este si membru in Consiliul Municipal al Colegiului Medicilor din Bucuresti. Sprijina in egala masura si activitatea editoriala si de formare din domeniul medical, dedicata perfectionarii profesionale a medicilor de familie din Romania, fiind autor de materiale de specialitate in publicatiile de profil din tara noastra si Medic Formator in Medicina de Familie.

 

Medic primar medicina de familie in cadrul CMI este Instructor formator in domeniul metode de cercetare in medicina de familie, studiind in principal: Analiza literaturii medicale, tipurile de studii epidemiologice – etiologice, de diagnostic, terapeutice si de prognostic; metode de predare.

Mai multe despre Dr. Ioana Daciana Toma.

 

Alte cursuri EMC gratuite, dedicate medicilor de familie din Romania

  • Introducere in acnee – Cursul “Introducere in Acnee” ofera notiuni de anatomie si fiziologie a pielii si a anexelor sale, elemente introductive referitoare la studiul acestei boli de piele, principalii factori care duc la aparitia leziunilor de acnee si exemplifica principalele semne si simptome ale acneei.
  • Importanta vaccinarii anti-HPV – Cursul EMC “Importanta vaccinarii anti-HPV” are drept obiective principale constientizarea medicului de familie asupra importantei vaccinarii anti-HPV, importanta depistarii precoce a afectiunilor induse de HPV si combaterea acestora prin diferite metode de preventie. De asemenea, se pune accent si pe educatia pacientului si pe consilierea genetica pe care medicul de familie o poate face acestuia.