Ce trebuie sa stie medicii de familie despre securitatea datelor

23/03/2012

Ce trebuie sa stie medicii de familie despre securitatea datelor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-trebuie-sa-stie-medicii-de-familie-despre-securitatea-datelor/

medici familie sercuritatea datelorSecuritatea datelor este o problema din ce in ce mai mare in domeniul medical. Saptamanal, presa din strainatate anunta cel putin o bresa de securitate care a pus in pericol datele pacientilor, ale medicilor si ale altor institutii ce colaboreaza cu spitale, cabinete, sau firme de asigurari medicale. In principiu, orice cabinet si orice medic de familie trebuie sa asigure confidentialitatea si integritatea datelor pacientilor. Astfel, aceste date nu au voie sa fie accesate de persoane neautorizate sau, mai grav, sa fie folosite in scopuri frauduloase.

In Romania regulile sunt deocamdata neclare. Uniunea Europeana dezbate de foarte multa vreme necesitatea imbunatatirii regulilor si legislatiei privind securitatea datelor si preventia atacurilor cibernetice, in unele tari existand deja organisme dedicate securitatii informatiei (vezi Marea Britanie – Information Commissioner’s Office) care reglementeaza domeniul si amendeaza sau investigheaza firmele sau organizatiile care nu gestioneaza corect datele clientilor.

In SUA exista HIPAA, o lege care reglementeaza clar domeniul sanatatii si are un capitol dedicat securitatii informatiilor pacientilor.

Desi extrem de importante, toate detaliile de natura medicala ale unui pacient pot fi usor pierdute. Cele tiparite si pastrate in fise traditionale pot fi pierdute, furate, aruncate necorespunzator sau distruse din greseala. Variantele informatice pot fi de asemenea furate cu usurinta sau pierdute intamplator. Dincolo de aspectele legale, pierderea informatiilor pacientilor este daunatoare din punct de vedere al afacerii. Pacientii isi pierd increderea in medicul lor si cauta un altul. In alte tari, dincolo de amenzi, exista si pericolul proceselor, medicii sau centrele medicale ajungand sa plateasca sume enorme in plati catre cei afectati si cheltuieli de judecata. Nu mai vorbim de faptul ca sanatatea pacientului poate fi afectata grav – informatii extrem de importante nu ajung la medicul care il trateaza daca fisa i-a fost pierduta sau distrusa.

Securitatea datelor reprezinta un segment extrem de important in cadrul tehnologiei informatiei, existand tot felul de solutii complexe si usor de folosit care sa previna potentialele pierderi sau furturi de informatii confidentiale. Exista insa, pana la investitii in produse software, cate lucruri simple pe care medicii de familie le pot face pentru a se proteja de efectele negative ale breselor de securitate.

In cazul fiselor hard-copy (tiparite si indosariate)

  • Este de preferat ca aceste fise sa fie incuiate
  • Restrictionati accessul la fise, permitandu-l unui numar cat mai mic de persoane
  • Nu permiteti manipularea fiselor de catre terte parti care nu le pot asigura securitatea
  • Distrugerea fiselor vechi trebuie facuta corespunzator, ele neputand fi aruncate pur si simplu
  • Pastrati copii de rezerva, preferabil intr-un alt loc, in caz de distrugere a originalelor

In cazul fiselor electronice:

  • Restrictionati accesul persoanelor neautorizate la computerele de serviciu – o parola de logare este un minim necesar
  • Fisele stocate pe computer ar trebui criptate
  • Blocati porturile USB pentru a evita conectarea unor dispozitive de stocare portabile – un simplu stick de memorie este absolut suficient pentru a transfera o intreaga baza de date de pacienti
  • Parolati reteaua wireless, daca folositi una
  • Nu lasati laptopuri ce contin date ale pacientilor in masini parcate in afara unor locuri pazite
  • Folositi programe antivirus
  • Evitati transferul prin email sau alte servicii online ale fiselor clientilor
  • Pastrati copii de rezerva ale fiselor

Un aspect la fel de important in ambele cazuri este educarea colaboratorilor dumneavoastra in privinta securitatii datelor. Daca lucrati cu o asistenta, o secretara sau alti medici de familie, toti cei care au acces la datele pacientilor trebuie sa fie informati despre modalitatile de a preveni pierderea si furtul acestora.

Autor: Alina Popescu

6 Comentarii

  1. Pandele Marga says:

    Buna ziua, as dori sa stiu cat timp (ani ???) este obligatoriu sa se pastreze documentele medicale ale unui medic de familie ? ……… si dupa cat timp le poate arhiva sau distruge . Multumesc

  2. Kelu Mirela Gabriela says:

    Bună dimineața. Cum reușesc să optin fișa cu vaccinele copilăriei. Am nevoie de ele. Medicul de familie care îl am, a spus că nu le are în fișa care a primit-o prin transfer de la celălalt medic.

  3. DrutuAneta says:

    Buna ziua ! Nu mai avem nici in membru al familiei fisa medicala la medicul de familiar desi me trebuie.pentru dosar de pensionare

  4. Cojbuc Stefana says:

    Doctorul de familie a murit. Sotia a preluat cabinetul. Si a spus ca a pastrat doar fisele pacientilor care au vrut sa ramana la ea. ESTE NORMAL SA SE ARUNCE FISELE MEDICALE?

  5. Dr. Sandra Alexiu says:

    Buna ziua,
    Pentru inscrierea la un alt medic de familie sunt necesare o dovada a calitatii de asigurat si actul de identitate.
    Ideal ar fi sa aexiste si o fisa medicala. Din pacate, nu exista o lege care sa specifice modul in care se arhiveaza documente medicale, ar trebui rezolvata aceasta problema, intr-adevar. Majoritatea emdicilor pastreaza fisele medicale ale pacientilor in fisiere organizate pe nume sau pe strazi. Din cauza perisabilitatii acestor fise, se intampla deseori accidente. Se pierd, iau foc, sunt distruse de umezeala, de mucegai, de rozatoare samd. De aceea, stocarea datelor electronice este mai utila. Speram ca acest lucru va permite o mai buna pastrare a datelor in viitor. Adeverinta de care spuneti atesta foarte pe scurt starea antecedentelor dumneavoastra, dar evident nu tine loc de fisa.
    Totusi bolile cronice, ca si vaccinurile dumneavoastra sunt stocate in registre specifice de unde datele pot fi extrase.
    Drepturile pacientilor se regasesc in mai multe legi. Va recomand sa cautati Legea Drepturilor pacientului (46 / 2003), Legea sanatatii (L. 95)si numeroase legi care sunt specifice anumitor patologii. Exista si numeroase asociatii de pacienti care va pot ajuta.

  6. leonida says:

    Bună ziua,
    Întradevăr păstrarea fişelor pacienţilor este o problemă spinoasă la noi. Spun aceasta pentru că mă confrunt cu problema pierderii fişei medicale de la doctorul de familie. Pe scurt, fişa medicală cu toate menţiunile a fost predată doctorului de familie o dată cu obligativitatea alegerii acestuia. Ulterior căsătorindu-mă în altă localitate am cerut fişa medicală de la acest medic însă acesta spune că nu o găseşte, dându-mi doar o adeverinţă din care reese că nu sunt în evidenţă cu boli cronice sau neuropsihice. Între bare:
    1.Este suficient această adeverinţă pentru înscriere la noul medic de familie?
    2.Ce se v-a întâmpla cu vechea fişă medicală în caresunt trecute cronologic toate consultaţiile şi vaccinurile copilăriei?
    3.Ce drepturi avem noi pacienţii într-o astfel de situaţie?

    vă mulţumesc,

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: