Ce inseamna analiza de risc la securitate fizica si ce se intampla daca o firma/cabinet nu o are

16/02/2018
Ce inseamna analiza de risc la securitate fizica si ce se intampla daca o firma/cabinet nu o are

Ce inseamna analiza de risc la securitate fizica si ce se intampla daca o firma/cabinet nu o are

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-inseamna-analiza-de-risc-la-securitate-fizica-si-ce-se-intampla-daca-o-firmacabinet-nu-o-are/

Firmele infiintate dupa iunie 2012 sunt obligate sa realizeze, la momentul inceperii activitatii, o analiza de risc la securitate fizica, in timp ce pentru societatile inmatriculate inainte de data amintita obligatia va intra in vigoare din iulie 2018.

Asa se face ca un cabinet stomatologic infiintat in noiembrie 2012 a fost amendat recent de politisti cu suma de 10.000 de lei, cuantumul maxim al amenzii prevazut in legislatie, pentru neefectuarea analizei de risc la securitatea fizica a apartamentului. Asta chiar daca constatarea politistilor a venit dupa ce medicul le-a raportat acestora spargerea locuintei in care isi desfasoara activitatea economica.

Obligatia firmelor de a asigura paza bunurilor ori valorilor detinute este inclusa in Legea nr. 333/2003, analiza de risc la securitate fizica fiind un document obligatoriu pentru toate firmele, indiferent de natura capitalului social.

Totusi, realizarea acestei analize este obligatorie, la acest moment, doar pentru societatile infiintate incepand cu 12 iunie 2012, cele care trebuie sa aiba documentul chiar de la momentul inceperii activitatii.

In schimb, companiile infiintate inainte de data amintita mai au cateva luni la dispozitie sa faca rost de document.
Concret, 1 iulie 2018 este termenul-limita pana la care toate firmele trebuie sa aiba realizata analiza de risc.

De altfel, lipsa analizei de risc la securitate fizica se poate sanctiona cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei, potrivit reglementarilor in vigoare la acest moment. Politistii, jandarmii, precum si primarii sau imputerniciti ai acestora sunt cei care trebuie sa verifice daca entitatile respecta sau nu legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor.

Analiza de risc se face fie la structuri de specialitate, fie la experti abilitati in domeniu (persoane fizice autorizate, firme). Costurile realizarii unei analize de risc pornesc de la 400 de lei, insa acestea difera in functie de mai multi factori, precum suprafata obiectivului ori complexitatea activitatii, asa cum am detaliat aici. Totodata, este bine de stiut ca analiza de risc este obligatorie chiar daca exista contract incheiat cu o firma de paza.

Sursa: Avocat.net

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. pallenikovera says:

    s-a mai inventat o taxa, deci.
    Din moment ce am contract cu o firma de paza care a facut planul cabinetului si a pus sistem de alarma monitorizat – ce analiza de risc mai trebuie ?(ale cui sunt firmele care iau banii pe analiza re risc?)Deci : platesc firma de paza, platesc asigurarea apartamentului cabinetului si voi plati si analiza de risc. Ce beneficiu sau ce protectie in plus am avand aceasta analiza de risc?(intr-un cabinet cu 2 usi si trei ferestre………!!!!!)

  2. Daniel Cichi says:

    Din articol nu înțeleg dacă este obligatoriu doar pentru srl-uri sau si pentru cmi.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: