Gradul profesional: Medic Primar
Specializarea: Medicina familiei
Competente: instructor formator MF
Locul de munca: CMI comuna Jilava, jud. Ilfov

O lecție de matematică simplă

 

Medicii de familie pot avea liste de pacienți variabile, media fiind undeva la 1700 – 1800 de pacienți. Contractul unui medic de familie este de 7 ore pe zi, din care cinci ore la cabinet și două la domiciliu. În fiecare oră, medicul de familie face patru consultații (după o normă impusă de vremea ministrului Cseke Attila). Pentru cabinetele cu peste 2.200, respectiv 3.000 de pacienţi înscrişi, programul de lucru contractat poate fi prelungit cu o oră, respectiv două ore, ceea ce duce la o creştere a plafonului de consultaţii decontabile cu patru, respectiv opt consultaţii în cabinet zilnic.

Consultaţiile solicitate de pacienţi şi acordate de medici peste acest plafon nu sunt decontate de Casele de Asigurări de Sănătate per serviciu. Asta înseamnă că se înghesuie în sacul „per capita” pentru care unii ne intreabă retoric de ce luăm banii degeaba. În acest sac intră și o mulțime de alte activități care poate nu se văd cu ochiul liber sau nu sunt înțelese de pacienși sau presă, dar care ne încarcă activitatea zilnică până dincolo de limita suportabilității.

Totuşi, practica ne arată că medicii de familie acordă săptămânal mai bine de 100 de consultaţii în cabinet, deci depăşesc plafonul Casei de Asigurări de Sănătate, eliberează reţete compensate, gratuite sau/şi bilete de trimitere pacienţilor lor, cu toate că nu sunt plătiţi de CAS pentru aceste servicii!  

Bun, deci după aceasta expunere rece, să facem puțină matematică elementară, lucrând cu medii.

11 300 medici de familie x 20 consultații pe zi (în medie) = 226 000 consultații pe zi raportare în sistemul informatic (atenție, vorbim de un plafon raportabil care nu poate fi depășit, în realitate avem mai multe consultații)

Dacă am un pacient cu o patologie acută, cel mai probabil că el va pleca din cabinet cu o rețetă pentru maximum 10 zile, eventual cu unul – două bilete de trimitere pentru elucidarea diagnosticului (la laborator pentru analize, la o explorare paraclinică, dacă medicul de familie nu are această posibilitate, la un medic de altă specialitate dacă este cazul sau dacă e nevoie de o scrisoare medicală – nu intrăm în amănunte).

Dacă am un pacient cu patologie cronică, probabil acesta va pleca din cabinet cu cel puțin o rețetă, deseori fiind nevoie de fapt să facem mai multe, în funcție de vraful de scrisori medicale, liste de medicamente, protocoale terapeutice, G-uri, diezi și alte reguli stupide. O să fiu generoasă și o să accept o medie de o rețetă per pacient per consultație, ca să nu ne încurcăm în virgule, că suntem medici…

Bun, deci în medie 226 000 consultații pe zi terminate cu 226 000 de rețete (practicienii din sistem știu că lunea e mama rețetelor, dar din nou voi fi generoasă, pentru că sunt bucuroasă după prima lecție dată caselor de asigurări.

Și acum să aflăm o fracție (nu e o operațiune matematică prea grea):  Cât reprezintă 74625 de rețete (cât zice CNAS că s-au prescris pe 1 aprilie) din 226000? CNAS zice jumătate, dar mie îmi dă mai puțin. Cam o treime. 

Altfel spus, doar o treime din medicii de familie au eliberat rețete compensate / gratuite în prima zi a protestului nostru, deci două treimi dintre medicii de familie au ales să urmeze recomandările SNMF și FNPMF de a avertiza prin inactivitate contractuală practicile păguboase ale casei de asigurări și de a amenda dialogul surzilor cu decidenții.

Acum ce să zic, PDG nu avem că e demisionar, președinți de case locale n-avem, că n-au luat bacul. Au rămas economiștii, juriștii și medicii de la case. Eu sper din suflet că împărțirea a făcut-o cineva de la biroul de presă…

 

Postati un comentariu

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.