Adrian Streinu-Cercel: Medicul de familie devine o placa turnanta a oricarui program national de sanatate publica

05/12/2018
Adrian Streinu-Cercel: Medicul de familie devine o placa turnanta a oricarui program national de sanatate publica

Adrian Streinu-Cercel: Medicul de familie devine o placa turnanta a oricarui program national de sanatate publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/adrian-streinu-cercel-medicul-de-familie-devine-o-placa-turnanta-a-oricarui-program-national-de-sanatate-publica/

Managerul Institutului ‘Matei Bals’, Adrian Streinu Cercel, este de parere ca un program national pentru probleme majore de sanatate publica trebuie sa aiba o finantare completa de la inceputul anului pana la final si nu are de ce sa astepte rectificari bugetare.

“Ceea ce propun eu este ca alocatia bugetara pentru programe nationale sa fie cap-coada de la inceputul anului si pana la sfarsit si nu sa astepte rectificarea bugetara. Un program national pentru probleme majore de sanatate publica nu are de ce sa astepte rectificari bugetare”, a spus dr. Streinu-Cercel potrivit Agerpres.

El a mai afirmat ca medicul de familie devine foarte important in ceea ce priveste programele de sanatate.

“Ce avem de facut acum in 2018 . (….) Medicul de familie devine o placa turnanta a oricarui program national de sanatate publica. Ca vorbim de HIV, ca vorbim de Hepatita B, ca vorbim de hepatita C, in acest moment medicul de familie devine placa turnanta a programelor nationale de sanatate. Anul acesta s-a reusit si in contractul cadru s-a introdus posibilitatea medicului de familie sa testeze pentru hepatita B si hepatita C. (….) Testat- tratat, testat-tratat. Mi-as dori de la anul ca in contractul cadru sa vad ca se testeaza si pentru HIV. HIV nu mai este ce a fost, este o infectie ca oricare infectie. Testam-tratam, nu trebuie sa mai facem screening. Screeningul inseamna o metodologie stiintifica de aplicare a unor criterii cat se poate de clare de selectionare a unor potentiale persoane care sa fie infectate. Gata, s-a terminat cu screeningul. Avem instrumentul care se cheama terapie? Testam pe toata lumea, tratam pe toata lumea”, a mai explicat managerul de la Matei Bals conform sursei mentionate.

Potrivit acestuia, in anul 1985 speranta de viata a unui pacient infectat cu HIV era undeva la sase luni, iar in 2018 speranta de viata, daca isi ia medicamentele, este ‘foarte asemanatoare’ cu a unei persoane care nu este infectata cu HIV.

 

 

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

  1. Mircea Raibulet says:

    “Medicul de familie devine o placa turnanta a oricarui program national de sanatate publica”
    Ha,ha!
    Corect ar fi:Medicul de familie AR PUTEA DEVENI…..daca se rezolva problema finantarii cabinetelor m.f….apoi putem vorbi de activitati secundare,suplimentare,de finantarea programelor nationale,etc.

  2. Mihaela says:

    Stiti cine testeaza? Asistentele de la medicul de familie care au salarii mizerabile. Minim pe economie. Suntem platite ca si niste necalificate desi avem in spate ani de pregatire, ani de vechime in munca, majoritatea dintre noi avem si gradele luate. O legislatie clara pentru noi cand, negicierea nu merge, am incercat toate. Cresterea venituilui cabinetului nu. De cate ori a crescut noi nu am primit nimic in plus. Solutii si oentru noi.

  3. Ciublea Mihaela Elena says:

    Sunt medic de familie si implicat în toate programele naționale, doar ca pentru testele respective avem nevoie de laborator, care face programarile cum au si ei locuri , deci ne grăbim dar cu piedici…

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: