Stiri medicale

Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati – 3 decembrie

Data ultimei actualizari: 03/12/2013

persoane-cu-dizabilitatiData de 3 decembrie marcheaza Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, cu scopul principal de constientizare si intelegere a persoanelor care se confrunta cu o dizabilitate. La nivel mondial, peste 15% din populatia globului se confrunta cu o dizabilitate, conform statisticilor Natiunilor Unite. Tema de anul acesta propusa de Natiunile Unite pentru Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati este “Distruge Barierile, Deschide Usile: pentru o societate incluziva si pentru dezvoltarea tuturor”.

Drepturi egale pentru persoanele cu dizabilitati

In comunicatul Natiunilor Unite facut public cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilitati, se insista pe nevoia globala de a egaliza sansele tuturor in accesul la educatie, angajare, servicii medicale si sociale.

Tema propusa in acest an pune accentul pe includerea persoanelor cu dizabilitati in societatea de astazi, prin dezvoltarea politicilor la nivel global si prin promovarea inlaturarii barierelor si deschiderea usilor in vederea unei societati incluzive.

Activitati la nivel global care marcheaza Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati

In Statele Unite, la Universitatea Syracuse, studentii vor marca ziua lasand toate usile din universitate deschise in cursul acestei zile, in acord cu tema din acest an lansata de Natiunile Unite.

In Marea Britanie,  se va introduce un nou premiu, si anume Antrenorul cu dizabilitati al Anului. Tot in Marea Britanie, la Universitatea Edge Hill se va organiza un tur al campusului cu scaune cu rotile, se vor impartasi experiente ale studentilor prin inregistrari video.

In Pakistan se va organiza un eveniment cu titlu Ziua Internationala a Persoanelor cu Provocari Intelectuale, cu scopul constientizarii si acceptarii tuturor persoanelor la nivelul societatii.

In Serbia, va fi organizat un eveniment cu sloganul “Suntem mai buni impreuna” si cu mesajul “Diferite dorinte, aceleasi nevoi”.

Indiferent de tara sau de evenimentul organizat, se doreste informarea populatiei si constientizarea la nivel global a importantei incluziunii persoanelor cu dizabilitati in societate.

Sursa: www.un.org

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.