Vesti bune pentru bolnavii de hepatita C din Romania. Terapia fara interferon va fi disponibila in scurt timp

14/09/2015

Vesti bune pentru bolnavii de hepatita C din Romania. Terapia fara interferon va fi disponibila in scurt timp

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vesti-bune-pentru-bolnavii-de-hepatita-c-din-romania-terapia-fara-interferon-va-fi-disponibila-in-scurt-timp/

terapie-hepatita-cIn data de 9 septembrie 2015 s-a incheiat procesul de negociere a contractelor tip cost-volum-rezultat pentru moleculele cu indicatii in terapia fara interferon a hepatitelor cronice virale C si a cirozei hepatice, negocieri initiate in data de 10 iunie 2015.

Negocierile s-au desfasurat intre Comisia de negociere a contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat si detinatorii de autorizatii de punere pe piata (DAPP) a moleculelor cu indicatii in terapia fara interferon.

In cadrul procesului de negociere a avut loc un numar de 33 de sedinte de negociere directa.

Convocarile firmelor participante la negocieri  s-au efectuat in acelasi timp si s-a utilizat acelasi mod  de transmitere a invitatiei. Negocierile s-au purtat simultan sau la maxim 1-2 zile distanta.

Dupa termenul legal de 15 zile in care compania castigatoare depune documentatia pentru incheierea contractului, iar CNAS elaboreaza acest contract, se va incheia propriu-zis contractul cu firma castigatoare.

Acest contract prevede faptul ca CNAS va plati doar tratamentul pacientilor la care se obtine rezultat medical.

De asemenea, compania castigatoare va suporta o serie de investigatii: viremiile de initiere si finale ale pacientilor si fibroscan pentru stabilirea gradului de fibroza.

De asemenea, semnatara contractului va sustine un program de monitorizare a pacientului pentru a garanta rezultatul medical.

Saptamana aceasta, comisia de experti pentru afectiuni hepatice din cadrul CNAS se va intruni pentru a stabili procedura de aprobare a dosarelor, precum si documentele necesare a fi depuse la dosar (referate, consimtamantul informat etc ).

Aceasta procedura va fi comunicata caselor de asigurari de sanatate.

Comisia de negociere a contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat are in componenta sapte membri: doi reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, un reprezentant al ANMDM si patru reprezentanti ai CNAS.

Procedura prevede ca dupa incheierea contractelor, medicamentele urmeaza sa intre conditionat in lista de medicamente compensate si gratuite.

“Contractul cost-volum rezultat va fi incheiat pe o perioada de un an. Noul tratament pentru hepatita C va fi administrat bolnavilor cu stadiul IV de fibroza si fara alternativa terapeutica”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Contractele vor intra in vigoare  incepand cu data de 1 a lunii urmatoare publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern care va prevedea modificarea actualei liste de medicamente compensate si gratuite, prin includerea acestor noi molecule.

“Tratamentul trebuie sa fie corect administrat, monitorizat foarte atent de catre medicul specialist si medicul de familie, pentru ca virusul sa nu devina rezistent la tratament, iar pacientul sa nu ajunga in situatia in care nu mai exista solutie pentru boala sa”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

“Niciun stat, indiferent cati bani are, nu isi poate permite in acest moment sa trateze toti pacientii infectati cu virusul hepatitei C. Romania este printre primele tari europene care introduce noua terapie”, a mai declarat ministrul Sanatatii.

La finalul lunii aprilie 2015, sapte molecule fara alternativa terapeutica pentru afectiunile oncologice au primit decizie pentru intrarea conditionata in lista de medicamente compensate si gratuite:

  • Pentru doua din aceste molecule, care se utilizeaza in tratamentul cancerului pulmonar si al sarcomului de tesuturi moi, au fost incheiate contracte cost-volum in data de 2 septembrie 2015;
  • Pentru o molecula care se administreaza in tratamentul melanomului malign s-a finalizat procesul de negociere si urmeaza incheierea contractului cost-volum;
  • Pentru alte patru molecule, procesul de negociere s-a incheiat saptamana trecuta. Din acestea, doua molecule sunt utilizate in tratamentul cancerului de prostata, iar celelalte doua in tratarea melanomului malign.

“Este o noutate  pentru CNAS acest tip de contracte. Am urmarit ca procesul de negociere sa fie echitabil si transparent pentru toti participantii la procesul de negociere. Pe parcursul acestui proces am avut consultari cu Consiliul Concurentei, in vederea respectarii cadrului de reglementare in domeniul practicilor concurentiale. Interesul nostru a fost ca prin incheierea acestor contracte sa asiguram pacientilor accesul la tratamente inovatoare”, a mai declarat presedintele CNAS.

Pentru toate aceste molecule vor fi elaborate protocoale terapeutice care  urmeaza sa  fie aprobate de catre comisiile de experti ale CNAS.

                                                                        

Autor: FormareMedicala.ro

2 Comentarii

  1. Manon says:

    Va rog ANUNTATI IN PRESA PUBLICAREA IN MONITORUL OFICIAL. Sa stim si noi cand vom accesa mult asteptatul tratametn. VA ROG DIN SUFLET! Multumesc!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: