Vasile Cepoi: Sistemul medical trebuie sa previna riscurile financiare ale bolii

15/04/2014

Vasile Cepoi: Sistemul medical trebuie sa previna riscurile financiare ale bolii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/vasile-cepoi-sistemul-medical-trebuie-sa-previna-riscurile-financiare-ale-bolii/

cancer-de-col-uterinPreventia bolii implica nu doar reducerea riscurilor asupra sanatatii populatiei, ci si a costurilor pe care le implica tratamentele bolilor. O prioritate a sistemului sanitar trebuie sa fie ca toti pacientii sa aiba acces la tratamentul necesar.

Compensarea medicamentelor trebuie sa tina cont de gravitatea bolii

Vasile Cepoi, consilier al premierului, considera ca, atunci cand vine vorba de a se stabili ce tratamente trebuie sa fie compensate, trebuie sa se ia in vedere bolile cu risc si cu consecinte majore.

Astfel daca se compenseaza un medicament care nu face parte din tratamentul unor boli grave, tratament pe care un bolnav nu si-l permite, atunci statul roman nu a intervenit in sprijinirea acestor bolnavi.

“Daca vom continua sa compensam expectorante de 23 milioane de euro pe an, antiacide de 12 milioane euro pe an, antiinflamatorii de 11 milioane de euro pe an si altele de acest gen de zeci de milioane de euro pe an si nu vom asigura cu prioritate tratamentele pentru acele boli cu risc major, vital sau disfunctional major cum este hemofilia, atunci, desigur, ca nu vom putea imbunatati nici indicatorii starii de sanatate, nici sa raspundem la intrebarea de ce se intampla acest lucru”, a explicat Vasile Cepoi.

Un hemofilic se confrunta cu doua poveri

Un bolnav de hemofilie care nu are acces la tratamentul necesar se confrunta cu doua poveri, in opinia lui Vasile Cepoi: una financiara, atunci cand apar complicatiile si bolnavul nu-si permite tratamentul, si o a doua sociala, pentru ca exista riscul ca pacientul sa nu se poata integra social.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat ca pentru 2014 bugetul pentru Programul National de hemofilie si talasemie a fost majorat cu 40% fata de 2013.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: