Unde intervine medicul de familie in cancerul mamar, autism sau vaccinare

16/12/2013

Unde intervine medicul de familie in cancerul mamar, autism sau vaccinare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/unde-intervine-medicul-de-familie-in-cancerul-mamar-autism-sau-vaccinare/

snmfsiglanouaUltima conferinta din acest an adresata medicilor de familie, “Medicul de familie – Practician si Manager”, desfasurata la finalul saptamanii, 12 – 14 decembrie 2013, a dezbatut subiecte de actualitate in medicina de familie de astazi, atat din sfera psihologiei, neurologiei cat si a vaccinologiei prin dezbaterile ample ale Grupului de Vaccinologie SNMF. Medicii de familie au avut posibilitatea sa participe si la atelierele axate pe subiecte din pediatrie si neuropsihiatrie.

Anxietatea si depresia la copii – doua afectiuni cu frecventa ridicata

Anxietatea generalizata, cu o prevalenta de aproximativ 4% in randul adolescentilor, este una dintre afectiunile cu risc in cazul adolescentilor.

Psihologul Raluca Nica a explicat medicilor de familie impactul pe care il poate avea stilul de crestere, modalitatile de educare in familie, dar si contextul social sau experientele de trauma (hartuire, tachinare) asupra copiilor si adolescentilor.

In cazul copiilor si adolescentilor care sufera atacuri de panica, doar 1 din 3 primeste tratament, conform precizarilor psiholog Raluca Nica. Tratamentul adecvat  ar putea reduce pana la 90% din manifestarile atacului de panica.

Medicul de familie are un rol esential in depistarea copiilor cu autism

Un copil cu autism poate fi recunoscut printr-un deficit major in functionarea sociala. Depistarea din timp a acestor copii la cabinetul medicului de familie este esentiala avand in vedere importanta inceperii terapiei de la o varsta cat mai frageda.

Acelasi rol important il are medicul de familie in diagnosticarea copiilor cu ADHD, copii cu risc crescut de afectiuni cardiovasculare si chiar de consum de substante.

Unde intervine medicul de familie in cazul bolnavilor de cancer mamar

Cancerul mamar este cel mai diagnosticat cancer in radul femeilor.

Medicul de familie are un rol esential atat in profilaxie, cat si in diagnosticul de suspiciune si in orientarea pacientului catre diagnosticul de certitudine, conform precizarilor dr. Marina Parcalabu.

In cadrul echipei multidisciplinare de interventie in cancerul mamar, medicul de familie trebuie sa integreze noul diagnostic in contextul terapeutic preexistent si sa sustina problemele psihosociale ale pacientilor depistati cu cancer mamar.

Dr. Marina Parcalabu a precizat ca medicul trebuie sa ii explice pacientului procesul prin care a fost diagnosticat, nevoile sale de tratament si sa raspunda astfel problemelor emotionale, sociale, psihice si fizice.

Nu doar medicul de familie trebuie sa-si asume vaccinarea copilului

In cadrul dezbaterilor Grupului de Vaccinologie al SNMF, s-a precizat numarul crescut al medicilor de familie care s-au intalnit cu refuzul parintilor de a-si vaccina copiii.

In acest caz, nu doar medicii de familie trebuie sa isi asume vaccinarea copiilor, ci si parintii trebuie sa fie un partener.

In 2013, in cazul copiilor in varsta de 24 de luni, principalele motive ale vaccinarii scazute a fost neprezentarea la vaccinare (39,4%) sau refuzul parintilor (33,2%), conform precizarilor Grupului de Vaccinologie.

In acest caz, medicul de familie are un rol esential in comunicarea provaccinala, in mobilizarea parintilor pentru vaccinarea copiilor, in organizarea si sustinerea campaniilor de vaccinare dar si in raportarea vaccinarilor.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: