Stiri medicale

Un sistem informatic poate prezice cu 4 ore inainte un atac de cord

Data ultimei actualizari: 01/09/2014

poza test de laboratorUn sistem informatic care utilizeaza un anumit algoritm ar putea prezice cu patru ore mai repede decat un medic o situatie de maxima urgenta, conform newsscient.com. Analizand semnele vitale ale pacientului, varsta, nivelul glucozei din sange si alte semnale, sistemul este capabil sa traga un semnal de alarma cu patru ore inainte ca starea pacientului sa fie critica.

Sistemul informatic mai rapid cu patru ore decat medicii

Pentru a crea algoritmul, cercetatorii au folosit datele a 133.000 de pacienti care au fost tratati in patru spitale din Chicago in perioada 2006-2011.

Luand in considerare 72 de parametri din istoricul medical al pacientului, intre care semne vitale, varsta pacientului, nivelul glucozei din sange, sistemul a putut sa traga un semnal de alarma cu patru ore inainte ca pacientul sa intre in stop respirator.

In urma testelor facute, sistemul informatic a prezis corect in doua treimi din cazuri ca pacientul va intra in stop respirator in patru ore.

La polul opus, medicii, pe baza calculelor obisnuite, au preconizat doar la 30% din cazuri ca pacientul va intra in stop respirator.
Unii specialisti considera ca un astfel de sistem ar fi totusi greu de implementat in spitale.

Sistemul prezice eronat insa in 20% din cazuri

Expertii considera ca inca trebuie perfectionat acest sistem informatic deoarece, in 20% din cazuri, sistemul a semnalat eronat ca starea pacientului se va inrautati considerabil in patru ore.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.