Un simplu test de sange ar putea detecta cancerul de san

10/12/2014

Un simplu test de sange ar putea detecta cancerul de san

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-simplu-test-de-sange-ar-putea-detecta-cancerul-de-san/

sange-celule-ABDescoperire in lumea medicala! O noua metoda prin care poate fi detectat cancerul de san printr-un test de sange a fost dezvoltata de cercetatorii de la Universitatea Oxford in colaborare cu expertii Muzeului de Istorie Naturala si Imperial College din Londra, rezultatele cercetarii fiind publicate recent in revista Metallomics, informeaza capitalwired.com.

Oamenii de stiinta au examinat izotopii de metal cu ajutorul tehnicilor conventionale utilizate in studiile referitoare la formarea planetelor si in cercetarile de climatologie.

Astfel au descoperit ca tumoarea de cancer de san absoarbe in general zincul “light”, un compus izotopic particular al zincului.
Pentru confirmarea rezultatelor studiului, cercetatorii au efectuat un test bazat pe zece probe de sange si tesuturi.

Cinci probe au fost luate de la paciente cu cancer de san si alte cinci de la paciente sanatoase. Noua metoda detecteaza imediat diferenta dintre cele doua tipuri de probe de sange.

Diferenta consta in modul in care anumite celule reactioneaza in contact cu metalul.

Mai precis, aceasta metoda s-a dovedit a fi de 100 de ori mai sensibila la schimbari in compozitia izotopica a metalelor decat orice altceva cunoscut in medicina de astazi, permitandu-le sa detecteze diferentele cheie ale nivelului de zinc cand tesuturile sunt alterate de celulele canceroase,  relateaza Headlines & Global News  si Agerpres.

Cercetatorii implicati in acest proiect sustin ca testul de sange ar putea descoperi boala chiar inainte de dezvoltarea tumorii in organism. Noua metoda poate fi, de asemenea, utilizata in programul national de screening.

Detectarea cancerului de san la o varsta timpurie ar putea salva numeroase vieti, anticipeaza capitalwired.com.

Dr. Fiona Larner, autorul principal al studiului, cercetator la Departamentul de Stiinte ale Planetei Pamant de la Universitatea Oxford, a declarat ca oamenii de stiinta erau constienti de faptul ca tesuturile canceroase ale sanului contin concentratii ridicate de zinc, insa procesul molecular specific fusese pana acum un mare mister.

“Munca noastra arata ca tehnicile utilizate in mod obisnuit in domeniul stiintelor Pamantului ne pot ajuta sa intelegem nu numai cum este folosit zincul de catre celulele tumorale, dar si felul in care cancerul de san poate duce la modificari ale zincului in sangele unei persoane, oferind promisiunea unui biomarker usor detectabil al cancerului de san in stadiu incipient”, a mai adaugat dr. Fiona Larner, autorul principal al studiului, conform Agerpres.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: