Un sfert din bolnavii de tuberculoza din Europa sunt romani (raport)

29/06/2015

Un sfert din bolnavii de tuberculoza din Europa sunt romani (raport)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-sfert-din-bolnavii-de-tuberculoza-din-europa-sunt-romani-raport/

TUBERCULOZAIntr-un raport realizat de The Economist Intelligence Unit, “Romania respira sanatos … fara tuberculoza”, se arata ca Romania genereaza aproximativ un sfert din toate cazurile de tuberculoza din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European (SEE).

In raport se arata ca Romania a adoptat in 1997 strategia Organizatiei Mondiale a Sanatatii in acest domeniu si, desi acest lucru a avut efecte pozitive, in anul 2003, in clinicile unde se facea terapie specifica ajungeau doar 54 la suta dintre pacienti.

“Cam un sfert din cazurile din Romania erau cu tuberculoza multidrog rezistenta. Acum, rata de diagnostic este de 80 la suta, fata de 55 la suta in 1996. Rata de vindecare s-a imbunatatit si a ajuns la 85 la suta”, scrie un senior reporter din partea The Economist Intelligence Unit, conform Mediafax.

In raport mai este dezvaluit faptul ca in perioada 1996 – 1997, incidenta tuberculozei a ajuns la un moment de varf, dupa care a scazut, iar spre sfarsitul anilor ’90 au inceput sa scada prevalenta si mortalitatea.

“Totusi, numarul de cazuri de tuberculoza inca este destul de mare. In Romania, incidenta si mortalitatea sunt de 2,5 ori mai mari decat in Bulgaria. Asta inseamna ca mor de 2,5 ori mai multi oameni decat in tara vecina, deci inca este o problema grava aici”, a declarat Martin Koehring, senior reporter.

In cazul tuberculozei multidrog rezistenta, 40 la suta dintre pacientii nou diagnosticati au fost testati in 2012, ceea ce indica faptul ca acesti pacienti nu sunt testati suficient.

“OMS a constatat ca doar 62 la suta sunt depistati. Altii nu sunt niciodata detectati. Tratamentul nu este de succes. OMS spune ca doar 300 din 1.500 de pacienti primesc tratament adecvat. Spitalele generale nu trateaza adecvat acest tip de tuberculoza. Pacientii nu sunt izolati si exista risc de raspandire a bolii. Mai este si aspectul social. Este o problema cu cei fara adapost sau cu consumatorii de droguri. Ei risca sa fie abandonati si sa nu continue tratamentul. Rata de vindecare este de 16-26 la suta. E cam acelasi procent inregistrat daca oamenii nu ar primi niciun tratament, ceea ce inseamna ca tratamentul pentru tuberculoza multidrog rezistenta in Romania nu functioneaza. Aceasta este una dintre pricipalele provocari de sanatate in Romania”, a mai adaugat Martin Koehring.

Tot in acest raport mai scrie ca nu exista continuitate la nivel politic inalt privind aceasta problema de sanatate.

“Nu exista memoria institutionala. Cei care vin, aduc alte idei si exista o lipsa de vointa politica, care se vede in subfinantarea cronica. In 2010, desi s-au prevazut 10 milioane de euro, s-au alocat doar patru milioane. Nu exista capacitate suficienta de diagnostic, nu exista echipamentele necesare si acestea contribuie la efectele negative. In 2014, Guvernul a inceput discutii cu organisme internationale, au fost achizitionate noi echipamente de laborator si s-a aprobat un nou plan strategic care ar putea semnala o noua directie. Problema este in sfarsit abordata si se fixeaza obiective ambitioase. Pana in 2020, rata de succes ar trebui sa creasca de la 20 la 70 la suta. Nu stim daca va ramane doar discurs sau daca se va face”, precizeaza Martin Koehring, citat si de Romania Libera.

Tot el a mai subliniat ca noua strategie a fost asumata de Guvern si semnata de premier, apreciind faptul ca in anul 2014 bugetul alocat tuberculozei a fost dublat.

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: