Un medic de familie nu va putea avea mai mult de 2200 de asigurati inscrisi

26/05/2014

Un medic de familie nu va putea avea mai mult de 2200 de asigurati inscrisi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/un-medic-de-familie-nu-va-putea-avea-mai-mult-de-2200-de-asigurati-inscrisi/

parkinson1Conform pachetului de servicii medicale si contractului cadru aprobate prin Hotararea de Guvern nr.400/2014, publicata in Monitorul Oficial din 19 mai 2014, medicii de familie vor acorda consultatii de monitorizare activa pentru bolile cronice cu impact major asupra poverii imbolnavirilor privind riscul cardiovascular inalt, HTA, dislipidemie, diabet zaharat de tip II, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva si boala cronica de rinichi. In acelasi timp, vor acorda servicii medicale la domiciliu si vor asigura servicii de suport.

Consultatii preventive in functie de varsta pacientului

Persoanele intre 18 si 39 de ani, asigurate in sistemul public de asigurari de sanatate, fara simptome de boala, trebuie sa se prezinte la medicul de familie o data la trei ani.

Persoanele peste 40 de ani fara simptome de boala vor beneficia de consultatii preventive  la medicul de familie in fiecare an.

Pacientii cu varsta cuprinsa intre 18 si 39 de ani, care sunt depistati in urma acestor consultatii preventive cu risc inalt pentru o anumita boala, vor beneficia de consultatii preventive o data pe an.

Consultatiile de monitorizare activa cuprind:

Evaluarea initiala a cazului nou-depistat, episod ce poate include 4 consultatii la medicul de familie – bilant clinic initial: screeningul complicatiilor, initierea si ajustarea terapiei pana la obtinerea raspunsului terapeutic preconizat, educatia pacientului (recomandare pentru investigatii paraclinice si bilet de trimitere pentru cazurile care necesita consultatii de specialitate).

Medicii de familie pot asigura maxim 3 consultatii pe zi la domiciliu

Consultatiile la domiciliu vor fi acordate in afara cabinetului pentru asiguratii nedeplasabii: copiilor intre 0-1 an, copiilor cu varsta intre 0 si 18 ani cu boli infecto-contagioase, lehuzelor si persoanelor in vederea constatarii decesului.

Conform noului contract cadru, medicii de familie pot sa asigure maxim 21 de consultatii la domiciliu asiguratilor in fiecare luna.
Medicul nu trebuie sa depaseasca trei consultatii la domiciliu pe zi.

Consultatiile la domiciliu se vor acorda de catre medicul de familie astfel: maxim doua consultatii pentru fiecare episod acut/subacut/acutizari ale bolilor cronice, maxim 4 consultatii pe an pentru bolile cronice si o consultatie pentru fiecare situatie de urgenta.

Medicii de familie vor putea face consultatii prin sistemele de telemedicina rurala

Tipurile de servicii medicale care pot fi furnizate prin servicii de telemedicina sunt ecografia generala si EKG-ul standard.

Servicii aditionale oferite asiguratilor de catre medicul de familie

Conform contractului cadru, medicii de familie vor putea oferi asiguratilor si urmatoarele servicii medicale: efectuare si interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate, ecografie generala abdomen/pelvis.

Ce servicii suport trebuie sa le ofere medicii de familie asiguratilor

Medicul de familie trebuie sa elibereze, la cerere, pacientilor asigurati urmatoarele documente: concedii medicale, bilete de trimitere, prescriptii medicale, certificat constatator de deces (cu exceptia cazurilor de suspiciune care necesita expertiza medico-legala), scutiri medicale pentru copii in caz de imbolnaviri, documente medicale eliberate pentru copii, solicitatea la intrarea in colectivitate, acte medicale necesare copiilor aflati in plasament in cadrul sistemului de asistenta sociala si protectia copilului.

Un medic de familie nu poate avea mai mult de 2200 de asigurati inscrisi

Noul contract cadru prevede ca un medic de familie sa aiba inscrisi pe lista proprie un numar optim de 1800 de asigurati, si nu mai mult de 2200 de persoane.

“Pentru medicii de familie al caror numar de persoane asigurate inscrise pe liste proprii se mentine timp de sase luni consecutiv la un nivel mai mic cu 20% din numarul minim de persoane asigurate inscrise pe lista proprie, stabilit pentru unitatea administrativ teritoriala/zona respectiva de catre comisia constituita, in situatia cabinetelor medicale individuale, contractul poate inceta, in conditiile legii, prin denuntare unilaterala de catre reprezentantul legal al casei de asigurari de sanatate. Pentru celelalte forme de organizare a cabinetelor medicale, medicii de familie respectivi pot fi exclusi din contract prin modificarea acestuia”, se precizeaza in noul contract cadru citat de avocatnet.ro.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. teliceanufloarea says:

    de ce nu gasesc fisa de monitorizare a pacientului cu dislipidemie?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: