Trezeste-te Europa – nu adormi la volan!

27/08/2013

Trezeste-te Europa – nu adormi la volan!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/trezeste-te-europa-nu-adormi-la-volan/

apnee la volanSindromul apnee in somn diagnosticat la persoanele care conduc autovehicule creste riscul accidentelor de pana la 12 ori mai mult din cauza efectelor negative ale somnolentei cauzate de acest sindrom.

In vederea informarii populatiei, dar si a atentionarii asupra riscurilor pe care le presupune sindromul apnee in somn, Societatea Romana de Pneumologie si Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucuresti lanseaza campania “Trezeste-te Europa-nu adormi la volan”.

Afectiuni pe care le poate cauza sindromul apnee in somn

Lipsa somnului cauzata de sindromul apnee in somn determina nu doar somnolenta din timpul zilei, ci si o serie de afectiuni precum obezitate, diabet, slabirea sistemului imunitar, unele tipuri de cancer, anxietate, depresie.

Pentru a va informa care este tratamentul pentru bolnavii diagnosticati cu sindromul apnee in somn cititi https://www.formaremedicala.ro/riscurile-la-care-se-supune-un-bolnav-cu-sindromul-apnee-in-somn/.

Statistica accidentelor rutiere cauzate de efectele negative ale apneei in somn

In vederea reducerii riscului de accidente rutiere, diagnosticarea pacientilor care sufera de aceasta afectiune este esentiala.

Cu toate acestea, apneea in somn nu este inclusa in categoria bolilor incompatibile pentru acordarea permisului de conducere, conform directive EU.

In urma campaniei de prevenire a accidentelor rutiere, “Pretuieste viata”, din judetul Ialomita, s-a constatat ca adormirea la volan a cauzat 15 accidente grave cu 17 persoane ranite grav si 16 persoane decedate.

In vederea sigurantei traficului rutier, a informarii conducatorilor auto asupra importantei diagnosticarii apneei in somn, Societatea Europeana de Somnologie a realizat chestionarul “Somnolenta si accidentele rutiere”, disponibil si in limba romana pe http://www.esrs.eu/sleepstudy.html si pe pagina de Facebook a Societatii Romane de Pneumologie. Chestionarul va putea fi completat pana la sfarsitul lunii august.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: