Top greseli in implementarea proiectelor cu finantare europeana si obiectivele pentru finantare in 2014 – 2020

27/02/2014

Top greseli in implementarea proiectelor cu finantare europeana si obiectivele pentru finantare in 2014 – 2020

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/top-greseli-implementarea-proiectelor-cu-finantare-europeana-si-obiectivele-pentru-finantare-2014-2020/

Reorganizarea programelor nationale de sanatateLa dezbaterea organizata pe 27 februarie 2014 la Palatul Parlamentului, , “Finantarea sanatatii din Fonduri Europene Structurale si de Investitii 2014 – 2020”, au participat experti romani si straini in atragerea si implementarea fondurilor europene si specialisti pe probleme de sanatate.

Deficiente majore semnalate in implementarea proiectelor in perioada 2007-2013

Gabriela Bica, Director Unitatea de Implementare, Ministerul Educatiei si Cercetarii, a punctat ca perioada de finantare 2007-2010 a inregistrat o serie de deficiente majore in implementarea proiectelor.

Daca unele proiecte au avut ca termen initial de implementare 36 de luni, nici dupa 59 de luni acestea nu erau incheiate.

Achizitiile, managementul si cunoasterea contractului in amanunt sunt alte trei deficiente care nu au facilitat desfasurarea conform normelor a acestor proiecte.

Modificarea calendarului activitatii stabilite la inceputul demararii proiectului a presupus o lejeritate prea mare, fapt care a dus la modificarea lui in afara datelor stabilite.

In acelasi timp, nu a fost stabilit de la inceput un buget real care sa acopere nevoile proiectului.

Petrica Ciupitu-Istrate, Director Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale, a explicat ca una din problemele stringente este lipsa de experienta in scrierea de proiecte. Managerii acestor proiecte nu au luat in calcul indicatorii reali, institutii sau persoane, care au beneficiat de sistemele implementate prin finantarea europeana.

Daca spitalele au o lipsa cronica de dotare cu echipamente IT si de sisteme informatice, partea administrativa a spitalelor nu dispune de resurse umane care sa le ofere sprijin in implementarea proiectelor de finantare necesare.

Din cele 225 de proiecte depuse pe dezvoltare informatica pentru suma disponibila de 300 milioane de euro, au fost contractate si implementate 44 de proiecte in valoare de 56 milioane de euro. 26 de proiecte au probleme in ceea ce priveste achizitiile.

Luiza Radu, sef serviciu Planificare, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice – AMPOR, a precizat ca in cadrul Programului Operational Regional, cu fonduri de 191 milioane de euro, au existat 133 de cereri, fiind aprobate 90 de proiecte in valoare de 202 milioane de euro. Dintre acestea, doar 28 de proiecte sunt momentan finalizate financiar.

Monitorizarea proiectelor finantate 2014-2020 va fi mai severa decat perioada anterioara de finantare

Maria-Jose PEIRO, Policy Officer, Comisia Europeana, a atras atentia ca este nevoie de o mai buna monitorizare, raportare si evaluare a proiectelor cu finantare europeana.

Principalele masuri in sanatate pe care ar trebui sa le urmareasca aceste proiecte sunt stimularea eficientei in sistemul de sanatate, accesul la noile tehnologii pentru tratamentul pacientilor si traininguri pentru personalul din sanatate.

In aceeasi directie a dus discutia si dr. Cristian Busoi, care a precizat necesitatea reabilitarii spitalelor, a centrelor de permanenta si a zonelor de ambulatoriu.

Ce obiective trebuie sa urmareasca proiectele pentru perioada de finantare 2014-2020

Proiectele in sanatate pentru urmatoarea perioada de finantare vor fi realizate pe baza a doua obiective tematice: eficienta energetica in spitale si incluziunea sociala si combaterea saraciei.

Conf.dr. Daniela Manuc, Director general adjunct, AM POSDRU, a precizat ca in momentul de fata nu exista o axa care sa raspunda exclusiv sau in parte Sanatatii.

Principalele obiective care se doresc indeplinite in domeniul sanatatii prin noua finantare vizeaza imbunatatirea serviciilor medicale, cresterea calitatii infrastructurii medicale, calificarea resurselor umane, dezvoltarea medicinii primare prin telemedicina si platforme web cu informatii specifice pentru un anumit domeniu.

Prof.dr. Vasile Puscas, Fost Negociator Sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, a atras atentia ca pentru perioada de finantare 2014-2020, se va pune un accent foarte mare pe evaluare, vor exista seturi de variabile care sa calculeze valoarea nou adaugata.

Cum pot fi ajutati medicii si managerii de spitale sa scrie corect un proiect european

Gabriela Bica de la Ministerul Educatiei si Cercetarii propune ca prima solutie realizarea unui manual de implementare a proiectelor cu finantare europeana, cu elemente concrete si structurate pe etape de implementare a proiectului.

La fel de importante pentru medici ar fi si ghidurile dupa care se desfasoara implementarea si evaluarea proiectelor.

In curand, inregistrarea video integrala de la Palatul Parlamentului a dezbaterii pe fonduri structural europene pentru perioada 2014-2020.

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: