Studiu: Mastectomia dubla nu creste sansa de supravietuire in cazul femeilor cu cancer la san

04/09/2014

Studiu: Mastectomia dubla nu creste sansa de supravietuire in cazul femeilor cu cancer la san

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-mastectomia-dubla-nu-creste-sansa-de-supravietuire-cazul-femeilor-cu-cancer-la-san/

variceConform unui studiu realizat recent in Statele Unite ale Americii si publicat in „Journal of the American Medical Association“,in cadrul caruia au fost analizate aproape 190.000 de cazuri, s-a constatat ca rata de supravietuire la femeile cu cancer la san care au trecut printr-o operatie de dubla mastectomie, este similara cu cea a pacientelor care au suferit interventii chirurgicale mai putin invazive.  Astfel, cercetatorii americani sustin ca si dupa zece ani, rata de supravietuire  este aceeasi la ambele grupe de paciente.

Mastectomia, necesara?

 Studiul cercetatorilor americani, primul de acest fel,  a avut loc in California,iar  pacientele au fost monitorizate in perioada 1998 – 2011.  Cercetarea a avut rolul de a compara rata de supravietuire in cazul celor trei tipuri de interventii chirurgicale dupa diagnosticare, respectiv extirparea tesutului afectat, extirparea intregului san sau extirparea ambilor sani.

Esantionul de persoane pe care s-a realizat cercetarea a fost format din exact 189.734 de femei.  Astfel, 55% au avut o ablatie a tumorii, procedura urmata de radioterapie, 38,8% au avut o mastectomie simpla,iar un procent de 6,2% dintre femei au suferit o mastectomie dubla. 

“Putem spune acum ca o pacienta cu cancer de san care trece printr-o dubla mastectomie nu va avea o sansa mai buna de supravietuire decat pacienta careia i-a fost eliminata tumoarea și apoi i s-a facut radioterapie”, a afirmat dr. Allison Kurian, profesor de medicina la Universitatea din Stanford- California, conform  ziarului Daily Mail.

Lumpectomia, o operatie mai putin invaziva

Pe parcursul cercetarii, in anul 2011, 12% dintre paciente cu o tumoare canceroasa doar la un singur san au fost supuse unei duble mastectomii, procent care in anul 1998 era de doar 2%.  Efectuarea acestui tip de interventie a crescut, chiar daca  eficiența proceduri in cazul aparitiei altei tumori a fost incerta in acest timp. 

“Mai mult decat atat, o mastectomie este o procedura majora, care poate necesita timp semnificativ de recuperare și poate implica reconstructia de san, in timp ce lumpectomia este mult mai putin invaziva si cu o perioada de recuperare mai scurta”, mai spune dr. Alison Kurian, unul din autorii studiului. Lumpectomia este acel tip de interventie chirurgicala prin care se indeparteaza tumora impreuna cu o zona mica de tesut din jur.

Estimarile arata, insa, ca in ultimii ani, pacientele diagnosticate cu cancer la san opteaza tot mai mult pentru o dubla mastectomie. Astfel de interventii sunt realizate si in scop preventiv de unele femei atunci cand constata ca sunt purtatoare a unor  mutații a genei BRCA1 sau a genei BRCA2, care sporește cu 85% probabilitatea apariției acestui tip de cancer.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: