Studiu: Infectiile din corp pot afecta coeficientul de inteligenta

25/05/2015

Studiu: Infectiile din corp pot afecta coeficientul de inteligenta

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/studiu-infectiile-din-corp-pot-afecta-coeficientul-de-inteligenta/

Anemia prin deficit de fier la adolescentă şi la femeia înainte de menopauzăUn studiu al oamenilor de stiinta danezi spune ca o simpla infectie in corp ar putea duce la scaderea coeficientului de inteligenta.

Studiul publicat in revista PLOS ONE a fost realizat de un grup de cercetatori de la universitatile din Copenhaga si Arhaus si a presupus urmarirea unui numar de 190.000 de danezi nascuti intre 1974 si 1994, al caror coeficient de inteligenta a fost evaluat in perioada 2006 – 20012.

35% dintre subiecti au fost spitalizati din cauza infectiilor inaintea derularii testului.

Astfel, oamenii de stiinta danezi au observat ca subiectii internati in spital ca urmare a unei infectii aveau un coeficient de inteligenta mai mic cu 1.6 decat media.

Efectul a fost observat in urma infectiilor aparute in diferite parti ale corpului, respectiv stomacul, tractul urinar sau la nivel tegumentar.

Manifestarea cea mai puternica a aparut in urma infectiilor la nivelul creierului.

Dr. Michael Eriksen Benrós de la Universtitatea din Copenhaga , autorul cercetarii, sustine ca infectiile pot afecta creierul direct, dar si prin intermediul inflamatiilor periferice, care afecteaza deopotriva creierul si capacitatea mintala.

“Infectiile erau asociate, pana acum, atat cu depresia cat si cu schizofrenia, fiind demonstrata si legatura cu modificarea capacitatilor cognitive in cazul pacientilor diagnosticati cu dementa. Acesta este primul studiu de anvergura care sugereaza ca infectiile pot afecta atat creierul cat si capacitatile cognitive ale pacientilor sanatosi”, sustine oamenul de stiinta citat si de Mediafax.

El a mai adaugat ca nu doar infectiile ci si sistemul imunitar poate avea un rol in afectiunile mintale si ca in mod normal, creierul este protejat de sistemul imunitar, dar poate fi, totusi, afectat de infectii si inflamatii.

“Se pare ca insusi sistemul imunitar poate afecta creierul intr-o asemenea masura incat capacitatile cognitive, masurate in urma testului de inteligenta, vor fi afectate mult timp dupa vindecarea infectiei”, a mai explicat Eriksen Benrós, conform revistei PLOS ONE.

Acest studiul danez este cel mai mare de acest tip realizat pana in prezent.

 

 

 

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: