Stiri medicale

Studiu: Incidenta bolilor de rinichi in psoriazis

Data ultimei actualizari: 06/11/2013

poza consult medicalUn nou studiu publicat in British Medical Journal analizeaza riscul pe care il au bolnavii de psoriazis de a dezvolta boli cronice de rinichi. Autorii studiului iau in considerare atat formele usoare si severe de psoriazis, cat si factorii de risc care exista in bolile cronice de rinichi.

Ce risc au bolnavii de psoriazis sa faca boli cronice de rinichi

In cadrul studiului au participat 136.529 pacienti cu o forma usoara de psoriazis, 7354 pacienti cu o forma severa de psoriazis, alaturi de aproximativ 690.000 de pacienti fara psoriazis. Datele care au fost folosite in studiu au fost colectate intr-un interval cuprins intre 2003-2010.

Studiul a luat in considerare si factorii de risc in bolile cronice de rinichi precum varsta, sexul, diabetul, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, hiperlipidemia, indicele de masa corporala.

Incidenta bolilor de rinichi a fost de 1% la toti pacientii implicati in studiu, de 0.99% la pacientii cu o forma usoara de psoriazis si de 1.93% la cei cu o forma severa de psoriazis.

Concluziile studiului

Concluziile arata ca bolnavii cu o forma severa de psoriazis au riscul cel mai ridicat de boli cronice de rinichi, independent de factorii de risc in bolile renale.

La modul general, toti bolnavii de psoriazis erau asociati cu riscul de a avea boli cronice de rinichi.

In acelasi timp, la pacientii cu o forma severa de psoriazis riscul de a dezvolta boli cronice de rinichi era de 3.82% la persoanele de 30 de ani, si de 2% la cei de 60 de ani.

Autorii studiului considera ca o evaluare periodica a bolnavilor de psoriazis ar putea diagnostica din timp bolile cronice de rinichi, scazand rata mortalitatii asociate acestei afectiuni.

Pentru studiile urmatoare, cercetatorii isi propun sa analizeze impactul pe care il are tratamentul in psoriazis asupra bolilor de rinichi.

Mai multe informatii despre factorii de risc in psoriazis, dar si despre simptomele si tratamentului bolnavilor de psoriazis puteti afla studiind cursul EMC online Psoriazis, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si creditat cu 12 puncte EMC.

Sursa studiu: www.bmj.com

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.