Acces cursuri

Stiri medicale

Studiu: consumul de carne procesata scurteaza viata

Data ultimei actualizari: 08/03/2013

poza carne procesataPersoanele care obisnuiesc sa consume constant produse din carne procesata (precum carnati, mezeluri, sunca, fast food) sunt mult mai expuse riscului unei morti premature, dupa cum este precizat intr-un studiu publicat joi de revista stiintifica “BMC Medicine“.

Studiul s-a bazat pe analiza obiceiurilor alimentare ale unui numar de peste un million de persoane, din 10 state europene. In urma cercetarilor, expertii au observant o legatura intre adoptarea unui regim alimentar bogat in produse din carne procesata si existent unor boli de inima, aparitia cancerului sau chiar a mortii premature, numarul deceselor premature fiind direct proportional cu cantitatea de carne procesata consumata de catre cei in cauza.

Totodata, studiul a mai aratat ca cei care consuma mai mult de 160 gr de carne procesata pe zi sunt cu aproape 45% mai expusi riscului de a muri in urmatorii 13 ani, in comparatie cu persoanele care limiteaza consumul acestor alimente. Mai mult decat atat, consumul unei cantitati mari de mezeluri si alte astfel de produse mareste cu 72% probabilitatea aparitiei unei boli cardiovasculare si implicit a decesului si creste cu 11% riscul dezvoltarii unei forme de cancer.

 Efectele negative ale acestui tip de alimente sunt determinate de cantitatea mare de sare si substante chimice pe care o contin. Totodata, cercetatorii au mai observant ca acest gen de alimentatie este asociat cel mai adesea si cu alte obiceiuri nesanatoase precum fumatul, consumul de alcool, sedentarismul.

Conculziile studiului atrag atentia asupra faptului ca un consum zilnic de maximum 20 de gr de carne procesata ar putea reduce cu pana la 3% riscul mortii premature, insa avertizeaza ca produsele din carne nu trebuie eliminate definitiv din alimentatie, deoarece pot aparea carente nutritive.

Sursa stire: Agerpres/EFE

Stire preluata de pe www.agerpres.ro

Comentariile sunt inchise.