Acces cursuri

Studii de caz

Aceasta sectiune este dedicata exclusiv profesionistilor in domeniul sanatatii.

20/10/2016

Pe plan mondial, bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o cauză majoră de morbiditate și mortalitate. Principalul factor de risc asociat cu această boală îl reprezintă fumatul. Abordarea acestor pacienți reprezintă o provocare pentru medicul de familie, deoarece aceștia au, de cele mai multe ori, reprezentări mentale ale bolii eronate, care le influneteaza negativ disponibilitatea de a realiza schimbările recomandate. 

Din acest motiv, vă propunem următorul studiu de caz întâlnit în cabinetul medicului de familie. Spor la lucru! 

Dr. Catalina Panaitescu, medic primar medicina de familie, grup Respiro

Citeste mai mult

13/10/2016

Prevalenta estimata a astmului in Romania este intre 5% si 7%, cu tendinta la crestere, iar o buna parte din suma cheltuita de sistemul de sanatate pentru tratamentul bolii o reprezinta costul asistentei medicale de urgenta a exacerbarilor. Aceasta constatare conduce la concluzia ca multe cazuri de astm sunt necontrolate. Unul din motivele existentei de cazuri necontrolate il reprezinta aderenta redusa a pacientilor la tratament. Prin insusirea si dezvoltarea de abilitati de comunicare cu pacientii cu boli cronice, medicul de familie poate avea un rol important in modificarea comportamentului acestora.   

Din acest motiv, va propunem urmatorul studiu de caz intalnit in cabinetul medicului de familie. Spor la lucru!

Dr. Catalina Panaitescu, medic primar medicina de familie, grup Respiro

Citeste mai mult

30/09/2016

In primele noua luni ale acestui an, in Romania au fost inregistrate 675 de cazuri confirmate de rujeola in 23 de judete, dintre care 3 copii au murit.
Comparativ cu anul 2015, cresterea este mai mult decat alarmanta. Anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeola si niciun deces.

Acesta este unul dintre motivele pentru care va propunem urmatorul studiu de caz intalnit in cabinetul medicului de familie. Spor la lucru!

Dr. Dorica Sănduțu, medic primar medicină de familie-pediatrie, Grupul de Vaccinologie al SNMF

Citeste mai mult

13/09/2016

Bacteria care produce difteria se află în cavitatea bucală sau fosele nazale. Aceasta se transmite de la o persoana la alta prin secreții respiratorii ajunse pe pielea cu leziuni sau prin inhalarea de picături care conțin bacterii specifice difteriei, atunci când persoana bolnavă tușește, strănută.
Difteria este o boală extrem de rară în Europa, datorită vaccinării copiilor începând cu a doua lună de viață, insa Cotidianul La Libre, care apare în Belgia, anunța in martie 2016 că o fetiță de trei ani, nevaccinată contra difteriei, a murit din cauza acestei boli.

Din acest motiv va propunem urmatorul studiu de caz intalnit in cabinetul medicului de familie. Spor la lucru!

Dr. Dorica Sănduțu, medic primar medicină de familie-pediatrie, Grupul de Vaccinologie al SNMF

Citeste mai mult

20/07/2016

Hipertensiunea arteriala este un factor de risc major pentru evenimentele cardio-vasculare (IMA, AVC, moarte subita, boala arteriala periferica) si pentru boala renala cronica.  Dincolo de valorile tensionale, abordarea pacientului cu HTA presupune evaluarea riscului cardiovascular global, in functie de care vom stabili tintele terapeutice si masurile necesare pentru atingerea acestor tinte.  Alegerea terapiei hipotensoare va tine cont de comorbiditatile pe care le are pacientul si de nevoia de asigura complianta acestuia pe termen lung.

Din acest motiv va propunem urmatorul studiu de caz intalnit in cabinetul medicului de familie. Spor la lucru!

Dr. Rodica Tanasescu, medic primar medicina de familie, Presedinte SNMF

Citeste mai mult

14/07/2016

Parotidita epidemica, denumita si oreion, este o boala infectioasa transmisibila cauzata de virusul urlian, care afecteaza glandele salivare (30-40% din cazuri prezinta afectarea glandelor parotidie), testicululele (20-50% dintre pacientii barbati in perioada post-pubertala), pancreasul (2-5%) sau sistemul nervos central (15% dintre pacienti prezinta meningita simptomatica). Cei mai afectati de infectia cu acest virus sunt copiii,  statisticile aratand ca 85% din cazuri apar la copiii sub 15 ani.  Masurile recomandate depind de complexitatea cazului si de nivelul de ingrijiri pe care il poate oferi familia.

Din acest motiv va propunem urmatorul studiu de caz intalnit in cabinetul medicului de familie. Spor la lucru!

Dr. Madalina Vesa, medic de familie

Citeste mai mult

12/04/2016

baby

Cele mai comune cauze de meningita bacteriana includ pneumococul, meningococul si Haemophilus influenzae tip b (Hib). Unele din aceste forme pot fi usor prevenite prin vaccinarea corecta a copilului conform schemei. In acest studiu va vom prezenta cazul unei paciente in varsta de 11 luni, internata de urgenta prin transfer de la un spitalul teritorial, cu febra inalta “fara focar” si convulsii …

Conferentiar Dr. Craiu Mihai, medic primar pediatrie

Citeste mai mult

12/04/2016

 Dislipidemia reprezinta un factor de risc major pentru evenimente cardio-vasculare fatale si non-fatale. Depistarea precoce a unei dislipidemii este importantă pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si a complicatiilor acestora. Tintele terapeutice si abordarea pacientilor cu dislipidemie este diferita in functie de riscul cardiovascular pe care pacientii il au. Ce recomandari facem, ce tip de hipolipemiant recomandam si in ce doza, cum gestionam eventualele reactii adverse, iata cateva intrebari pe care ni le punem atunci cand avem in fata un pacient cu dislipidemie. Din acest motiv va propunem urmatorul studiu de caz intalnit adesea in cabinetul medicului de familie. Spor la lucru!

 

Dr. Ioana Daciana Toma, medic de familie

Citeste mai mult

12/04/2016

pacientasc1

Sindromul de Intestin Iritabil (SII) este cea mai frecventa afectiune a tubului digestiv. Nu este o afectiune severa, dar determina simptome deranjante si uneori greu de tratat. Foarte multa lume (aproximativ 15% in Romania, majoritatea fiind femei) sufera de simptomele sindromului de intestin iritabil si din acest motiv ne-am gandit sa va propunem un nou studiu de caz care sa va testeze cunostintele. Spor la lucru!

Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic de familie, vicepresedinte SNMF

Citeste mai mult

02/03/2016

vaccin

În timpul programului de lucru, un medic de familie din mediul rural primește un telefon de la o mamă care reclamă o simptomatologie la un sugar în vârstă de 10 săptămâni cu instalare insidioasă a unei tuse chinuitoare și febră 38,1, sugar care nu s-a prezentat la vaccinarea pentru 2 luni din aceste motive.

 Dr. Gindrovel Dumitra, Medic de familie

Citeste mai mult