SNMF & FNPMF: Actele aditionale impuse de CNAS sunt nelegale

27/06/2016

SNMF & FNPMF: Actele aditionale impuse de CNAS sunt nelegale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/snmf-fnpmf-actele-aditionale-impuse-de-cnas-sunt-nelegale/

fnpsnmfSocietatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) aduc in atentia opiniei publice nelegalitatea actelor aditionale propuse de CNAS a fi incheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru luna iulie 2016.

Prin adresa trimisa de CNAS  cu nr. P4775/23.06.2016 suntem pusi in situatia creata artificial si fara sens juridic sa incheiem un act aditional la un contract care isi inceteaza aplicabilitatea. Vechiul Contract-cadru este valabil pana la 30 iunie, iar noul Contract-cadru este valabil de la 1 iulie. Solutia legala in acest moment este ca noul Contract-cadru sa devina valabil de la 1 august, iar vechiul Contract-cadru sa mai fie prelungit cu o luna, pana la 31 iulie.

Astfel, modalitatea de contractare pe care, din pacate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)  reuseste din nou sa o administreze defectuos nu poate fi la nesfarsit acceptata de furnizorii de servicii medicale pentru ca este lipsita de transparenta, iar termenele de adoptare a Hotararilor de Guvern care reglementeaza Contractele-cadru sunt distorsionate si niciodata corelate logic cu normele lor de aplicare.

Din pacate, pentru ca nici nu accepta recomandari in acest sens, CNAS nu reuseste de ani de zile sa isi perfecteze o abordare in interesul asiguratilor. Erorile de management ale CNAS creaza disfunctionalitati in fiecare an in sistem, blocaje care aduc deservicii pacientilor nostri, asiguratilor CNAS. Subterfugiile legislative si intimidarile la adresa medicilor de familie nu mai pot fi tolerate. CNAS se bazeaza pe naivitatea oamenilor si pe lipsa noastra generalizata de reactie.

Nu ne dorim perpetuarea unui conflict generat unilateral de CNAS. Am avut disponibilitate pentru crearea premizelor implementarii unui contract intre furnizori si casele de asigurari bine conturat, clar si fara sincope.

Intotdeauna am propus recomandari care vin din practica, sa amelioram probleme cu care ne confruntam zilnic.
Cu toate acestea, sistemul electronic de inregistrare si evidenta a asiguratilor si serviciilor se blocheaza constant si bulverseaza munca personalului medical fara nicio sanctiune impusa caselor de asigurari, ba chiar cu imputari aberante si impovaratoare in sarcina medicilor. Platforma de raportare a serviciilor medicale a fost deja auditata, sunt depuse inca din 2013 la corpul de control al Prim-ministrului rezultatele auditului care reflecta grave erori de creare si implementare a sistemelor de rapoarte, propunandu-se cercetarea de catre DNA a spetei. Nu mai este cazul sa amintim zecile de adrese pe care le transmitem constant catre CNAS, la care fie nu primim raspuns, fie raspunsul este doar formal si deci inutil.

Nu spunem ca de obicei la negocieri si consultari se impun limite ale listei de aspecte ce vor fi consultate/ negociate de catre CNAS, aceasta preluand spre analiza foarte putine dintre recomandarile noastre. Si nici ca refuzul preluarii recomandarilor noastre nu a fost niciodata justificat in scris conform Legii 52/2003 republicata privind transparenta decizionala a autoritatilor publice!

Nu spunem nici ca in acest an ne asteptam la o practica transparenta a CNAS, datorita infiintarii  noului Minister pentru Consultare Publica si Dialog Civic. Probabil CNAS nu i-a cerut sprijinul in a isi perfecta metodologia de consultare/ negociere si de postare a proiectelor de contracte- cadru (metodologie inexistenta la acest moment in CNAS ori invalidata prin insasi nepromovarea ei). Transparenta decizionala pentru CNAS este o povara efemera  pe care amana sa o rezolve constant si cu buna stiinta, desi aceasta institutie gestioneaza unul dintre cele mai de anvergura bugete publice din Romania – Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate. Si lista continua – cu nerespectarea si nejustificarea recomandarilor, cu afisarea bugetului de cheltuieli CNAS in formate care nu sunt conforme datelor deschise, cu asistenta medicala primara din Romania care nu are la acest moment aprobata o strategie, cu noile taxe din codul fiscal care ne vor duce la faliment, cu programe de sanatate mai mult sau mai putin implementate, cu atitudini discretionare de intimidare si comunicate pe care le transmite catre presa in incercarea disperata de a directiona atentia publicului si a ii face responsabili pe medicii de familie de incapacitatea de managment a acestei institutii.

Desi CNAS incearca acum  sa manipuleze publicul ca din cauza noastra  contractul-cadru privind furnizarea de servicii medicale nu va intra in vigoare, noi sustinem ca  restul segmentelor din sanatate nu sunt afectate, legal pot fi prorogate doar acele prevederi care au ca obiect de reglementare segmentul de asistenta primara!
Dorim sa raspundem la rumorile pe care CNAS le-a creat prejudiciind imaginea noastra: DA noi suntem medicii de familie nemultumiti de cutumele instalate deja de prea mult timp in CNAS si vrem sa cream premizele unei relatii contractuale bazate pe respect si reciprocitate!

Fata de cele de mai sus, anuntam pe aceasta cale ca vom depune in atentia Prim-ministrului in calitate de semnatar al Hotararii de Guvern 432/2016 o plangere prealabila in baza legii contenciosului administrativ privind nerespectarea transparentei decizionale de catre CNAS. Iar la Casele judetene de asigurari se vor inregistra de catre reprezentantii locali ai medicilor de familie Notificari cu privire la nelegalitatea  actelor aditionale incheiate cu furnizorii de servicii medicale pentru luna iulie 2016, ca raspuns la solicitarea CNAS nr. P4775/23.06.2016 catre toate CJAS si CASMB.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF)  este o organizatie profesionala, stiintifica, nonguvernamentala, apolitica, de drept privat, cu personalitate juridica, constituita din organizatii judetene, cu personalitate juridica, ale medicilor de familie din judetele Romaniei si a municipiului Bucuresti.

Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federatie patronala care reuneste organizatii patronale ale medicilor de familie. Federatia are caracter non profit, apolitic si neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, sustinerea si aprobarea intereselor membrilor sai in relatiile cu autoritatile publice, cu sindicatele si cu alte persoane juridice si fizice.
 
 
Presedinte FNPMF                                                            Presedinte SNMF
Dr. Doina Mihaila                                                               Dr. Rodica Tanasescu

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: