SIDA: Explicatia reactiei slabe a sistemului imunitar in fata virusului HIV

27/05/2011

SIDA: Explicatia reactiei slabe a sistemului imunitar in fata virusului HIV

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/sida-explicatia-reactiei-slabe-a-sistemului-imunitar-in-fata-virusului-hiv/

Oamenii de stiinta au identificat un factor celular care ar putea sa explice motivul pentru care celulele dendritice, veritabile “santinele” ale sistemului imunitar, au uneori o reactie slaba in fata virusului HIV, aceasta descoperire deschizand drumul catre punerea la punct a unor noi vaccinuri.

Aceste rezultate, publicate miercuri in revista Nature, au fost obtinute de echipele de cercetatori francezi de la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Institutul Pasteur si Institutul Cochin, se afirma intr-un comunicat emis de CNRS si Agence Nationale de Recherches sur le SIDA (ANRS), citat de AFP.

Celulele dendritice, prezente in piele, mucoase si sistem limfoid, detecteaza prezenta microbilor si declanseaza o reactie imunitara – pe de o parte, emitand semnale care permit declansarea unei reactii naturale de respingere, pe de alta parte, modificand structura “intrusului”, pentru ca acesta “sa contina fragmente (antigeni) din celulele implicate in reactia imunitara specifica”, se afirma in acelasi comunicat.

In cazul infectarii cu HIV-1, virusul cel mai raspandit care provoaca SIDA, aceste functii sunt indeplinite in mod incomplet: virusul infecteaza incomplet celulele si “diminueaza astfel, probabil, intensitatea unei reactii imunitare optimale” fata de acel virus.

Celulele dendritice sunt infectate mai eficient de alte virusuri inrudite cu HIV-1, precum HIV-2 si virusul simian SIV, care poseda o proteina virala particulara, ce nu este continuta de HIV-1, denumita proteina VPX.

Cercetatorii francezi, a caror activitate a fost coordonata de Monsef Benkirane, de la Institut de Génétique Humaine din cadrul CNRS din Montpellier (Franta), au remarcat faptul ca celulele dendritice sunt mult mai sensibile la infectarea cu HIV-1 atunci cand sunt “manipulate” pentru a contine proteina VPX specifica virusurilor HIV-2 si SIV. Ei au izolat astfel proteinele celulare care interactioneaza cu VPX si au identificat in acest fel o noua proteina, denumita SAMHD1.

Potrivit autorilor studiului, aceasta proteina “inhiba toate etapele primare ale ciclului viral, impiedicand astfel multiplicarea virusului”. Ea este aceea care “limiteaza capacitatea virusului HIV-1 de a infecta celulele dendritice” si care permite acestui virus “sa scape de reactia imunitara”.

Descoperirea savantilor francezi “deschide noi perspective in cercetarea fundamentala”, dar si pentru echipele care incearca sa obtina un vaccin terapeutic si preventiv, care vizeaza celulele dendritice.

Sursa: www.mediafax.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: