Se solicita retragerea proiectului privind preturile la medicamente

21/10/2016

Se solicita retragerea proiectului privind preturile la medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/se-solicita-retragerea-proiectului-privind-preturile-la-medicamente/

MEDICAMENTE-ONCOLOGICEAsociatiile de pacienti, producatorii de medicamente, farmacistii au cerut, intr-o dezbatere publica, retragerea proiectului de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Metodologiei privind modul de calcul si procedura de avizare si aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizatie de punere pe piata in Romania.

“Daca veti continua politica de ieftinire a preturilor la medicamente, noi, pacientii, nu vom mai avea nici medicamente scumpe, nici medicamente ieftine. Vreau sa stiti ca noi, pacientii, nu suntem de acord cu propunerea de HG pe care Ministerul Sanatatii a facut-o! (…) Vorbesc acum in numele COPAC si al pacientilor cu boli cronice: va solicitam sa retrageti acest proiect de lege si sa va asezati la masa dialogului alaturi de noi, pacientii, ca sa construim un proiect viabil. Va rugam sa intelegeti ca nu mai acceptam nicio reducere de pret, pentru ca ne lasati fara medicamente. Facem turism in tarile vecine sa ne cumparam medicamente”, a afirmat Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune, potrivit Agerpres.

Directorul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, Laurentiu Mihai, a spus ca se opune categoric proiectului de metodologie de preturi, care “nu aduce nimic bun”. “In lipsa unei discutii despre clawback, nu putem vorbi despre preturi”, a spus acesta.

Iulian Petre, din partea Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice, a afirmat si el ca proiectul “nu face bine” si a cerut retragerea lui.

“Rar mi-a fost dat sa vad atata unitate in pharma. Ieftinirea medicamentelor in 2015 a dus la cresterea exporturilor paralele si la disparitia multor medicamente din piata romaneasca. O alta ieftinire, ce credeti ca va aduce?”, a declarat Radu Rasinar, reprezentantul unei firme de medicamente, potrivit sursi mentionate.

“Actuala metodologie nu face decat sa ingradeasca accesul pacientilor la tratament si incalca drepturile constitutionale. Dorim sa comunicati mai departe ca atat pacientii, cat si distribuitorii, farmacistii si producatorii se opun acestui act normativ. Ma raliez solicitarii retragerii acestui act normativ si sunt de acord cu pozitia colegului Laurentiu Mihai. Aceasta este o improvizatie si nu o dezbatere publica”, a afirmat directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu.

De asemenea, si directorul executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania, Cristina Pricop, a spus ca pacientii sunt “uitati cu desavarsire”, farmaciile, distribuitorii si producatorii “complet ignorati”, iar bugetul de stat va fi pagubit de cateva zeci de milioane de euro prin aplicarea noii metodologii.

“Va rugam sa retrageti acest document! Va rog sa ne respectati, asa cum si noi va respectam pe dumneavoastra!”, a declarat presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Vasile Barbu, citat de Agerpres.

Secretarul de stat in MS Ioana Ursu a declarat, la finalul dezbaterii, ca va prelua solicitarile si le va prezenta la minister si in Guvern.

“Voi prelua totul, ma duc inapoi la minister sa discutam inclusiv la nivel de Guvern. In momentul de fata, eu trebuie sa ma duc sa vorbesc. (…) In conditiile in care decizia guvernului anterior a fost ca pun acest articol in aplicare si pe ei ar trebui sa ii intrebam, pentru ca si ei au facut niste studii. (…) In momentul de fata ar trebui ca intre doua rele sa mergem pe cel mai mic”, a sustinut secretarul de stat, conform sursei mentionate.

Potrivit acesteia, proiectul isi propune sa aduca predictibilitate, stabilitate pe piata, dar si claritate.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: