Stiri medicale

Saptamana constientizarii consumului de sare – 10 – 16 martie 2014

Data ultimei actualizari: 11/03/2014

sare-in-alimentatieIn Saptamana constientizarii consumului de sare, 10 – 16 martie 2014, specialistii isi propun sa atraga atentia asupra riscului unui consum ridicat de sare. Nivelul ridicat de sare cauzeaza cresterea presiunii arteriale, factor de risc in bolile de inima si in atacul cerebral. Pentru preventia acestor afectiuni, campaniile la nivel mondial au incurajat producatorii de alimente sa reduca nivelul de sare.

Ce afectiuni previne limitarea consumului de sare

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) semnaleaza principalele beneficii in reducerea nivelului de sare in alimentatie.

Primul beneficiu este preventia hipertensiunii, un factor de risc important in bolile cardiovasculare, cu o rata de deces ridicat la nivel global.

CDC atrage atentia ca nivelul cel mai mare de sare apare in mancarea procesata, cea pe care o cumparam de la supermarket sau cea consumata in restaurante.

Astfel cantitatea de sare adaugata in timpul gatitului reprezinta doar o mica parte din cantitatea de sare consumata cu adevarat.
In acelasi timp, specialistii atrag atentia ca pana si alimentele cu un nivel scazut de calorii, precum dressingul light pentru salata, pot sa contina o cantitate ridicata de sare.

Ce recomanda specialistii pentru a scadea nivelul de sare consumata

Medicii recomanda pacientilor sa citeasca informatiile de pe ambalaj care specifica nivelul de sare consumat.

Pacientii trebuie sfatuiti sa limiteze consumul de mancare procesata unde riscul de a consuma fara voie sare este mai mare.

In cazul in care se ia masa in oras, este important sa se verifice meniul restaurantului inainte de a merge sau sa se ceara ca bucatarul sa nu adauge sare in meniul consumat.

Pentru a preveni un consum ridicat de sare, se recomanda mesele acasa, in familie, unde controlul nivelului de sare este mult mai usor. Dieta recomandata trebuie sa contina multe fructe si legume.

Autor: Anamaria Blanaru

Anamaria Blanaru Anamaria Blanaru si-a finalizat studiile doctorale in Germania in domeniul Filologie. A urmat cursuri de comunicare si creative thinking la Praga. A publicat studii in publicatii de specialitate nationale si internationale (Viena). Este specialist in web content, comunicare, corporate training si studii hispanice.

Postati un comentariu

Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.