Romanii sunt ingrijorati de sistemul de sanatate

05/10/2011

Romanii sunt ingrijorati de sistemul de sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/romanii-sunt-ingrijorati-de-sistemul-de-sanatate/

Sistemul de sanatate, salariile, nivelul coruptiei si prapastia dintre oamenii bogati si cei saraci sunt printre cele mai mari ingrijorari ale romanilor. In legatura cu acestea, s-au aratat ingrijorati peste 80% din respondentii la studiul “Romania marilor nelinisti”, realizat de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

In cazul persoanelor care se declara foarte ingrijorate de sistemul de sanatate, distributia in functie de gen releva o proportie mai ridicata a femeilor care dau acest raspuns (58,4%). Din totalul respondentilor, 52% s-au aratat foarte ingrijorati, 30% au declarat ca sunt ingrijorati, 12% au sustinut ca sunt putin ingrijorati, in timp ce 6% au precizat ca nu sunt deloc ingrijorati de sistemul sanitar.

Lipsa locurilor de munca – cea mai mare problema

Potrivit datelor analizate, cea mai importanta problema a tarii o constituie lipsa locurilor de munca, mentionata spontan de catre 17% dintre respondenti. Urmeaza starea deficitara a economiei (15%), conducerea defectuoasa a tarii (10%), coruptia (7%), pensiile si salariile mici (6%), precum si saracia oamenilor si lipsa banilor (6%).
Si sistemul sanitar deficitar este considerat o oarecare problema, 5% dintre respondenti exprimandu-si opinia in acest sens.

Totodata, lipsa banilor si starea materiala sunt vazute ca cele mai mari probleme personale de 23% dintre respondenti. Starea precara de sanatate constituie cea mai importanta problema personala pentru o cincime dintre romani. Lipsa locurilor de munca este cea mai mare problema a 12% dintre respondenti, in timp ce pe 8% ii supara pensia prea mica, pe 7% salariul prea mic, iar 4% sunt ingrijorati pentru viitorul copiilor.

Printre motivele pentru care romanii nu se simt in siguranta sunt infractionalitatea (30%), greutatile financiare (27%), nesiguranta locului de munca (8%), lipsa increderii in oameni (6%), coruptia (4%), problemele cu care se confrunta tara (4%), problemele de sanatate sau varsta inaintata (3%), precum si conducerea tarii (1%).

Un salariu de 2.000 lei ar permite un trai decent

63% dintre romani considera ca un salariu de maximum 2.000 de lei ar permite unei persoane un trai decent in Romania, in timp ce 23% considera ca suma ideala ar fi intre 2001 si 3000 RON, 7% ca aceasta este intre 3001 si 4000 RON, iar 3% considera ca aceasta ar trebui sa depaseasca 4000 RON.

Ancheta a fost realizata telefonic, pe un esantion reprezentativ la nivel national de 1.383 de indivizi de 18 ani si peste.

In privinta invatamantului, opt din zece romani sunt de acord cu afirmatia “Invatamantul romanesc este centrat prea mult pe informatie si prea putin pe formarea de competente”, arata un alt studiu efectuat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).

Autor: Mirabela Viasu

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: